28 Haziran 2011 Salı

SELAM VERMEK

            Selam; Allah-ü Zülcelal'in isimlerinden bir ism-i şerifidir. Afetlerden, belalardan, ayıplardan salim ve beri olma manalarına gelir.
'Esselamü aleyküm' demek; müslümanlar üzerine her kaza ve beladan selamet üzere olasın diye dua etmek, temennide bulunmaktır. Selamlaşmak sünnettir ve adab-ı İslamiyettir. Selam, aynı zamanda Allah(cc)'ın rızasına bir vesiledir. Bu hususta Efemdimiz(sav) şöyle buyurmuştur; ''Selam, Allah(cc)'ın isimlerinden bir ism-i şerifdir. Aranızda faş(yaymak) ediniz.'' Selam vermek sünnet, karşılık vermek vaciptir.

''Mü'minlere selam vermek ve umur-u hayriyede daim güzel söz söylemek, Cenab-ı Hakk'ın afv-ü mağfiretine mucib olur.'' Hz.Muhammed(sav)

''Mü'min mü'mine mülaki olup, ona selam vererek elini sıktığı zaman, her ikisinin günahı ağaç yapraklarının döküldüğü gibi dökülür.'' Hz.Muhammed(sav)

''Üç hasleti nefsinde cem eden, imanını da toplamıştır;
            1.Nefsine karşı bir menfaat hakkında, asla insaf ve adaleti bırakmamak,
            2.Selamı yaymak,
            3.Kendi muhtaç olduğu halde infak.'' Hz.Muhammed(sav)
            Tanıdığın, tanımadığın herkese selam vermek, ahlak-ı İslamiyedendir.

''Evlerinize girdiğiniz zaman, kendinize(birbirinize) Allah katından bereket, esenlik ve güzellik dileyerek selam verin.'' Nur Suresi(61)

            Konuya bu ayet ve hadisler ışığında baktığımızda görülen odur ki, İslam'ın adabı ve Resulullah(sav)'ın sünnetidir. 

''Ey insanlar! Selamı aranızda yaygın hale getirin. Sofranız herkese açık olsun, çokça ikram edin. Sıla-i rahimde kusur etmeyin. Bir de insanlar uyurken gecelerin karanlığını namazla aydınlatın.Böylece selametle cennete girersiniz.'' Hz.Muhammed(sav)

Es-Selam Rabbimizin cemali isimlerindendir. Mü'minlerin selamlaşması; ''Allah(cc)'ın selamı üzerine olsun, Allah(cc) seni her türlü kaza ve beladan korusun. Selametle yaşayıp, emniyetle ve güven içinde cennete dahil olasın, iki alemde de daima selamette huzur içinde olasın, her türlü menfiliklerden tehlikelerden beri olasın, imanın, canın, malın selamette olsun '',gibi pekçok manaları içerir. Bir mü'min diğer bir mü'mine en güzel dualarla dua etmiş ve kendisine de selam verilmesine  sebep olmuş olur. 
            Karşı tarafın 've aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatühü' diyerek selamına karşılık vermesi, ''Allah(cc)'ın selamı, rahmeti, bereketi seninle de beraber olsun. Benim için istediklerinin katkat fazlasını Allah(cc) sana da lutfetsin'', türünden nezih duygularla mukabele etmesidir. Bu hususta ayet-i kerimede ''Şayet size selam verilirse, siz de ondan daha güzel bir tarzda selamı alın, en azından verilen selamın aynıyla karşılık verin,'' buyurulmuştur. Nisa Suresi(86)
            Diğer bir ayette ise ''Rahmanın has kulları tevazu ile yürürler, cahiller kendilerine laf atarlarsa(kaba hareket, yakışıksız söz) 'selametle' der geçerler.'' Furkan Suresi(63)
             ''Ey iman edenler! Kendi evlerinizin dışındaki evlere sahiplerinden izin isteyip, onlara selam vermeden girmeyin.'' Nur Suresi(27) 
            İnsan selamın manasını anlamaktan, anlatmaktan acizdir. Bilindiği üzere cennet yurtlarının genel adı 'darüsselam'dır ki, 'selamet yurduna dahil olasın' temennisine, selam dahildir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder