30 Haziran 2011 Perşembe

HUKUK-U İSLAMA RİAYET

            Kur'an-ı Azimüşşan'da Allah(cc) şöyle buyuruyor; ''Ey insanlar! İşte yürüyeceğiniz sırat-ı müstakim.''
            Kısaca din-i mübin ve İslam olarak isimlendirilen bu ilahi tebliğler, hiç şüphesiz ebedi hidayet, rahmet ve inayete nailiyet yolunda bütün insanları gafletten uyandırıcı, faniden bakiye erdirici ve ebedi saadetlere kavuşturucu bir lütuftur. Bu itibarla, Cenab-ı Hakk'ın en büyük ikramlarının başında İslam nimeti gelir.

''Allah indinde din İslam'dır.'' Al-i İmran Suresi(19) 

            Allah(cc), kulluğun zirvesinde olan peygamberlerine umumi bir emir olarak ''Allah(cc)'a teslim olun'' buyurduğunda onlar, ''Alemlerin Rabbi olan Allah(cc)'a teslim oldum'' şeklinde teslimiyet ve kulluklarını isbat etmişlerdir. Bundan çıkan mana odur ki; İslam olmak demek, Allah(cc)'a teslim olmak demektir.İslam oldum, İslam dinine mensubum deyipte Allah(cc)'a teslim olmayıp, İslam'ın hakkına riayetsizlik  İslam'ın hukukuna bir tecavüzdür. 
            İslam; ilim ve selamet kökünden gelmektedir ki, bağlılık, Hakk'a ram oluş gibi muhtelif manalara da geldiği gibi, selim ve lekesiz tutmak, selamete girmek, ihlas, samimiyet manalarını da içine alır ve esasta iman ile birleşir. 
            İslam, gazaba uğratmadan ve sapıklığa düşürmeden kulu sırat-ı müstakime(dosdoğru yol) ilerleterek, saadet ve selametin feyizli kucağına, Allah(cc)'ın sonsuz nimetlerine mazhar kılar. İslam bütün güzellikleri özünde cem etmiş, hak ve batılı bütün ayrıntılarıyla ortaya koyup açıklayan, insanı zulmetten nura çıkaran ve ; 
           ''Alemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun'' dedirten ve bu halin devamı için,
           ''Allah'ım ancak Sana kulluk ederiz ve ancak Senden yardım dileriz'' sırrını yaşatan ilahi bir dindir. 
İSLAM, En doğru bir iman dinidir,
İSLAM, Ruhları besleyen bir ibadet dinidir,
İSLAM, Bir rahmet dinidir,
İSLAM, Bir merhamet dinidir,
İSLAM, Bir mantık dinidir.
            Cenab-ı Hakk, Kur'an-ı Kerim'inde sık sık 'Akletmez misiniz?' buyurarak, insanları tefekküre çağırır. Efendimiz(sav), ''Bir saatlik tefekkür, bin senelik nafile ibadetten daha hayırlıdır,'' buyurur.
            İslam, muhabbet ve aşk dinidir. Aşkın sermayesi fedakarlıktır. Bu, can vermeye kadar gider. Seven sevdiği uğruna, onun yolunda malını da canını da seve seve verebilir. İslam'ın prensiplerine bağlı kalıp, tam bir kulluk sergileyen vefalı kul, İslam'ın hakkını korumuş olup, muhabbetullah ve aşk-ı ilahiden hisseyab olur. Çünkü böylesi bir kul, Hakk katında değerli ve itibarlıdır. Bu itibarla İslam bir gönül dinidir. 
İSLAM, İlim ve hikmet dinidir,
İSLAM, Bir denge dinidir. Nasıl ki, Yüce Allah(cc) şu kainata bir denge koyduysa, aynı dengeyi beşeriyete gönderdiği din-i mübine de koymuştur. 
İSLAM, Cahiller dini değil, bilakis o cahilliği, cehaleti kaldırmak için gönderilmiş bir din-i mübindir.
İSLAM, En yüce ahlak dinidir. Mahlukat arasında en yüce varlık insandır. Allah(cc)'ın halifesidir. İslam kula bu hususiyetini bildirerek, menfiliklerden uzak olmasını ve o insanlık cevherinin ''ki o cevher, ruhumdan ruh üfledim dediği ruh-i sultanidir,''gereğini yerine getirmesini emreder.
            Bu cevhere dikkatleri çekerek nefsin engeli ile kirlenmemesini arzu eder. Onun içindir ki İslam, güzel ahlak konusunda ciddi ve geniş detaylı bilgiler, malumatlar, hükümlerle güzel ahlakın neler olduğunu ve yolların prensiplerini öğretir.
''Ey Resulüm! Muhakkak ki sen en yüce bir ahlak üzeresin.'' Kalem Suresi(4)
''Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim'',''Ben kötü tabiatları kaldırmak için gönderildim.'' Hz.Muhammed(sav)
            İslam hakkı ancak, İslami prensiplere uymakla korunmuş olur.
İSLAM, hak ve hukuk dinidir. Allah(cc) indinde şirkten sonra affedilmeyen ikinci husus, kul hakkı olarak beyan edilmiştir. 
İSLAM, nezaket ve zerafet dinidir. İslam, insana insanlık hüviyetini kazandıran, insan-ı kamil ufkuna yücelten ve bütün süfliyattan uzaklaştıran yegane dindir. Bu, Yüce Allah(cc)'ın kullarına bahşetmiş olduğu en büyük bir ikram-ı ilahisi ve ihsanıdır. Bu yüce dinin hakkına riayet tek gayemiz olmalıdır. Bu da İslam hukukuna saygılı olmakla ve İslami prensiplerden taviz vermemekle olur.      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder