2 Haziran 2011 Perşembe

MALAYANİDEN YÜZ ÇEVİRİP, VAKUR OLMAK

            Vakar, diğer güzel sıfatlar gibi başta peygamberler olmak,üzere bütün Hakk dostlarının vasfıdır. Vakarın zıddı; masiva, dağınıklık, kararsızlık gibi süfliyatlardır. Mü'minin vakur olması gerekir. Dürüstlük, sabır, şükür, hilm, şefkat, merhamet, kararlılık, sükut, hikmet gibi pekçok güzel vasıflara haiz olan kullar vakurlu olup, asla laubali değildirler. Malayaniden yüz çevirmeyen kişi, vakur olamaz.
             Kur'an-ı Kerim'de bu hususta şöyle buyurulur; ''Kendini bilmezler onlara söz attıklarında (yani sataştıklarında), onlar 'selam' der, vakurla geçip, giderler.'' Onlar yersiz konuşmaz, yararsız şeylerle iştigal etmez, malayaniden yüz çevirirler.Hatta oturmaları, kalkmaları, yiyip içmeleri dahi yerli yerince ve vakarlıdır.
             Bir Hakk dostu vakarlı kulu şöyle anlatmıştır; ''İnsan-ı kamilin sözü zikir ve hikmet, sükutu tefekkür ve ibret, fiili sözünden ileri, ameli sözünü tasdik eder, şiarı huşu ve vakardır. Hazinesi tevazu ve inkisardır. Daima Hakk'a uyar, O'nu herşeyden üstün tutar. Batılı terk ile masivadan yüz çevirir. Hakk'a gönül vermiş, Hakk'a boyun eğmiştir. Hakk'ın mecnunu olmuştur. Aşk şarabını içmiş, gayrından geçmiş, nazarında altınla toprak bir olmuştur. Bütün bu değerli vasıflar ancak edeb ve vakarla kemale erer. 
            Edeb ve vakar, diğer güzel amelleri taçlandıran bir faktördür. Vakarlı kul asla gıybet, yalan, iftira gibi haramlar işlemez, faydasız söz söylemez. Düşük, yersiz hareketler yapmaz. Konuşması yerinde, gülmesi vasattır. İslam'da kahkaha ile gülme hoş görülmemiştir. Yerine göre mekruhtur. Asık suratlılıkta hoş görülmemiştir. Vakur insan ne kahkahalarla güler, nede asık suratlıdır. Efendimiz(sav)'in vasfı olan, tebessümlüdür. Gereğinde ciddi tavır takınıp, kızdığını da belirtir. Hak ve hukukun çiğnendiği yerde, İslami düsturlar suistimal edildiğinde ciddi tavrını ortaya koyarak, gereken müdahalede bulunur. İnancından asla taviz vermez. Her hali düzenli, disiplinli, yerli yerindedir. Allah(cc)'tan başka kimseden kolay kolay korkmaz. Haksız yere kimseyi korkutmaz, asla zulmetmez. Sözünün eri, güvenilir şahsiyettir.
            Bir Hakk dostu şöyle demiş; ''Allah kulundan vakar ister, asla lağviyat istemez''. Mü'minin şiarı vakur olmaktır. Vakarlı kullar saygı görür, onlara hürmet edilir. Vakur olmayana alim de olsa pek itibar edilmez. Yerli yersiz çok konuşanın nasihati de tesirli olmaz, ciddiye alınmaz. Nice ilim, irfan, makam, mansıb sahibi insanlar vakar olmadıkları için saygı görmezler. Bulundukları konum ne olursa olsun başarılı olamazlar. Edebli kişiler saygı görür. Sahabe efendilerimiz Efendimiz(sav)'i hem seviyor, hem saygı duyuyorlardı. Kemal, saygı ve sevginin birleşmesindedir. Sevmenin sevilmenin, saymanın sayılmanın yolu iman, itaat, güzel ahlak ve vakardan geçer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder