1 Aralık 2011 Perşembe

HZ.ÂDEM(AS) KISSASINDAN

1.Allah-ü Tealâ ezelde yalnız Kendisi mevcut iken bilinmeyi murad etti, sıfatlarının tecellisiyle bu kainatı yarattı. Cenâb-ı Hakkın bilemediğimiz ve idrak edemediğimiz bütün ilâhi sıfatlarının üç kâmil tecelli mekânı vardır. 
     a.Kâinat
     b.Kur'an-ı Kerim
     c.İnsan
2.İnsan bütün sıfatlardan az veya çok nasip almış tek varlıktır. Onun için insana eşref-i mahlukât denir.
3.İnsan hayra da, şerre de meyyâldir. Çünkü Allah'ın(cc) Mudil, Mütekebbir, vb celâli sıfatlarının yanında, Hadi, Rahman, Rahim, vb cemâli sıfatlarının tecellisi insandadır.
4.Bu sebeple insan enbiya ve evliyanın irşadı, nefsin tezkiyesi ve kalbin tasfiyesi ile kendisindeki süfli sıfat ve temâyülleri temizlemek ve ruhâni sıfatları da tekâmül ettirmek suretiyle , kamil bir insan olmakla mükelleftir. 
5.Meleklerde şerre istidat ve iktidar olmadığı için, insan vâsıl-ı illâllah olma yolunda ilerleyerek, onları bile aşabilme gücüne sahiptir.
6.Onun içindir ki, insanın makamı melekten üstün âli derecelerle, hayvandan aşağı süfli dereceler arasında bir yerde bulunur. Nefis engelini aşabilen insan bir zafer elde etmiş sayıldığı gibi, o bir zarâfetler meşheri ve bir sanat harikasıdır.
7.İnsanın bu alemde zuhuru Adem'le(as) başlamıştır. İlk insan, ilk peygamber ve ilk mürşid-i kâmil odur.
8.İnsanın yaratılışında bir çok ilâhi maksat vardır. Allah(cc) insana apayrı bir değer vermiş ve Allah'ın(cc) halifesi olmak üzere yaratılmıştır. Cenâb-ı Hakka vekil olarak yaşamak demek olan bu hilâfet vazifesi, fıtrat-ı asliyede meknuz bulunan istidat itibarıyladır. Allah(cc) emir ve nehiylerle bu istidatın yeşermesine memur bir tohum gibi geliştirerek matlup dereceyi hasıl edebilmesi için, gerekli programı Kur'an-ı Kerim'e derc etmiştir. Buna riâyet edenler bir zaman gelir ki, Rabbin gören gözü, işiten kulağı olurlar.
9.Hak Tealâ bir çok âlemler yaratmıştır. Bu âlemlerin adedi hakkında değişik rivayetler vardır. Bazıları 18.000 âlem derken, bazıları da 360.000'e kadar rivayet eder.
10.İnsanın yaratılışı iki âlemdendir;
     a.Halk âlemi
     b.Emir âlemi
''Bilmiş ol ki, emir de halk da O'nundur.''Araf sûresi(54)
            Elle tutulan, gözle görülen buudları ve boyutları olan dünyaya halk âlemi denir. Bu görülen âlem toprak, su, hava, ateş, vs halk âlemindendir.
            Kur'an-ı Kerim'de ''De ki, ruh Rabbimin emrindendir.''İsra sûresi(85) İfade edilen metafizik, manevi derûni âleme de, emir âlemi denir. Kalp, ruh, akıl, sır, hâfi, ahfâ, vs emir âlemindendir. Bu iki yaratılışı da Hâlık tealâ şöyle bildirir; ''Bir şey yaratmak istediği zaman O'nun yaptığı (sadece) ol demekten ibarettir, (o da) hemen oluverir.'' Yâsin Sûresi(82)
            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder