6 Aralık 2011 Salı

HZ.HAVVA'NIN(RA) YARATILIŞI

            ''Sizi tek bir candan(Âdem'den) yaratan, ondan da, yanında huzur bulsun diye eşini(Havva'yı) yaratan O'dur.'' Araf Sûresi(189)
            Vahdeti yalnız kendisine münhasır kılan Allah-ü Tealâ, bundan dolayı her varlığı, mukabil cinsiyeti olarak çift yaratmıştır. Ve onlara birbirine karşı bir meclubiyet ilka etmiştir. Nitekim bu kâinat; zerrelerin, tanelerin, hücrelerin, bitkilerin, hayvanların hatta atom içindeki elektron ve proton gibi esrarlı unsurlara kadar eşyanın karakterine göre hususi ve acayip bir çift yaratılış kanununa tâbidir. Böyle olmasında pekçok hikmetler olmakla beraber, nesillerin devamına da vesile kılınmıştır.
            Allah-ü Tealâ onların nikâhını meleklerin huzurunda bizzat kıydı. Sonra buyurdu ki; ''Ey Âdem! Sen ve eşin cennette yerleşip, dilediğiniz yerden yiyin. Ancak şu ağaca yaklaşmayın. Sonra zalimlerden olursunuz.'' Araf Sûresi(19)

Bu konudan çıkan ders;
1.Vahdet Allah'a(cc) mahsus olup, diğer bütün yaratıklar başta insan olmak üzere çift yaratılmıştır.
2.Çift yaratılışın hikmetlerinin başında neslin devamı gelmektedir.
3.Hz.Âdem'le(as) Hz.Havva'nın(ra) nikahlarının kıyılması(ilk eş, ilk nikâh), bunun Hz.Allah(cc) tarafından bizzat uygulanmış olup, bütün insanlığa bu kaidenin örnek olarak izhar edilmesi, böylece eşler arasında nikâh tahsisinin şart olduğu.
4.İmtihana tâbi tutulma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder