30 Ocak 2012 Pazartesi

ZİKİR

Tasavvufta; kalp eğitiminde adeta can damarı mesabesinde olan zikir mevzû vardır. Bu eğitimde zikrin yeri çok büyüktür. Zikir, kalbin güç kaynağıdır. Muhabbetullah'a ve Muhabbet-i Resulullah'a vesiledir.

İFFET

Tasavvuf, kalp temizliğinde insanların, bilhassa kadınların iffet ve namusunu koruma hususunda titizlikle durur. Kadınların ciddi bir sebep olmaksızın, yerli yersiz çarşı pazarda gezmemesi ve tesettüre riayet etmesi, vakarlı ve ciddi olması hususlarının önemini bildirerek bu konuda kurallar getirir. Tabi bu kural da diğer konularda olduğu gibi İslâm'ın bir kuralıdır.

29 Ocak 2012 Pazar

MALAYANİYİ TERK ETMEK

Tasavvufta kalp eğitimi konusunda haramları terk etmekle beraber malayaniyi terk etmek vardır ki, bu hususta Kur'an-ı Kerim Müminûn Sûresi 3.ayet-i kerimesinde Rabbimiz şöyle buyurur;

26 Ocak 2012 Perşembe

MERHAMET

Tasavvufta önem verilen konulardan biri de, çok merhametli olmaktır. Hâlık'tan ötürü mahlûku sevmek, hizmet etmektir.

24 Ocak 2012 Salı

SALİHLERLE BERABER OLMAK

Tasavvuf; salihlerle beraber olmak kadar, gâfil ve fâsıklarla ünsiyet etmekten de şiddetle sakınılmalıdır, metodunu getirir.

23 Ocak 2012 Pazartesi

TASAVVUF VE KALP

Tasavvuf; kalp eğitimidir. Kalb-i hayatsız ibadet, çöle atılmış tohumlar misalidir. Tasavvufta amaç kalbin Allah(cc) ve Resulullah'la(sav) beraber olmasıdır ki, bu da kalp temizliğini gerektirir. Kalp temizliği de kolay elde edilemez. Bu ciddi bir nefis tezkiyesini gerektirir. Nefis tezkiyesi, nefisle cihat neticesinde umulur ki, kalp temizliğine muvaffak olunur. 

19 Ocak 2012 Perşembe

TEMSİL VEFÂ İSTER

İslâm'a hizmetin temsilcileri olmalıyız. Eğer tam temsil edemezsek, o hakikâtler söner gider ki, bu iş bozukluğunun neticesidir. İnsan ile Allah(cc) arasında ubûdiyet mukavelesi vardır.

GÜNAHLAR KARŞISINDA

Günah insanın içinde burkuntu yapıyorsa bu, müminlik alâmetidir. Rahatsız etmiyorsa nifak alâmetidir. Zîra nifak ve günah aynı cinstendir. Günahtan rahatsız olmayan sadece münâfıktır.

18 Ocak 2012 Çarşamba

NAMAZ

Namazda, namaz haricinde gönlün her teli bam teli gibi titremeli, ama hassaten namazda  gönül bam teli gibi olmalıdır.

17 Ocak 2012 Salı

KAZA NAMAZI

İkindi ve yatsının sünnetleri yerine veya Duha, Evvâbin, Teheccüd vakitlerinde onların yerine kaza kılınabilir. Ama daha makbul olanı bu nafileleri kılmak, kaza namazını ayrıca kılmaktır.

EVRAD OKUMAK

Evrad okurken insan kendinde olmalı. Zira kendi halini Allah'a(cc) arz etmek demektir ve orada insan bütün hissiyat ve ruhâniyetiyle Allah'la(cc) beraber olmalıdır, olamıyorsa buna gayret etmelidir.

16 Ocak 2012 Pazartesi

AKLIMIZI NEREDE VE NASIL KULLANACAĞIZ?

                                                             
Akıl, Cenâb-ı Hakkın bahşetmiş olduğu nîmetlerin başında gelir. Akıl olmazsa îman olmaz. Cenâb-ı Mevlâ akl-ı selim olanlara hitap ediyor. Kur'an'a muhatap olmanın şartı akıllı olmaktır. Cenâb-ı Hak Hz.Âdem'i(as) üç şeyde muhayyer bırakıyor; akıl, îman, hayâ. Hz.Âdem(as) aklı seçiyor. İman, akıl neredeyse ben oradayım, diyor. Hayâ da, îman neredeyse ben oradayım, diyor. Böylece akıl, îman, hayâ birleşiyor. Bu üç nîmete nâiliyat, Cenâb-ı Hakkın kuluna ihsân ettiği nimet-i ilâhilerin başında gelir. Sorumluluğu da o nispette büyüktür.

11 Ocak 2012 Çarşamba

MUTLULUĞA GİDEN YOL

İlâhi Şefkât ve Nankörlük
Cenâb-ı Hak'tan daha âdil, daha şefkâtli kim olabilir ki? Kâfir, mümin, hayvan, insan ayırmadan ister inanmasın, ister itaat etmesin herkesin her ihtiyacına cevap veren, merhameti sonsuz Yüce Allah'tır(cc). Yavru dünyaya gelmeden anne karnında iken, hayatının devamı için en mükemmel şekilde rızıklandırması, dünyaya gelir gelmez anne şefkâtiyle beraber, kanın içinden âb-ı hayat olan sütün takdim edilmesi, hayatı boyunca rızkının verilmesi karşısında,nankörce davranmak ne acı bir durum...

6 Ocak 2012 Cuma

ÇAM AĞACI

Çam ağacının diğer ağaçlara nispetle bazı hususiyetleri mevcuttur. Şöyle ki;

5 Ocak 2012 Perşembe

PALMİYE

Yüce Allah(cc) her mahlukâtı, her masnuâtı pek çok hikmetlerle yaratmıştır. Onun fiiliyatında, yarattıklarında asla abes yoktur. Bununla beraber her bir yaratığın kendine has özellikleri, hususiyetleri vardır. İşte palmiye ağacının pek çok özelliklerinden bazıları ve insana bakan yönleri;

3 Ocak 2012 Salı

GAFLETE DÜŞMEDEN CANLI VE ZİNDE KALABİLMEK

Cenab-ı Allah'ın külli iradesinin bitki ve hayvanlardaki bir tür tecellisi olan tabii inkiyaslara mukabil, ademoğluna cüz-i irade verilmiştir. Onun yönelişleri hep iradi olmalıdır. İnsanın dini hayat adına canlı ve zinde kalması, şevk ve heyecanını yitirmemesi, herşeyden önce kendi iradesine bağlıdır.

2 Ocak 2012 Pazartesi

DİLİN ÂFETLERİ

Gıybet bilindiği üzere insanları, hassaten müminleri aşağılayıcı söz ve hareketlerdir.