2 Mayıs 2012 Çarşamba

İYİLİĞİN MÜKÂFATI

İnsanın kendi nefsine karşı cömert veya cimri oluşunu şöyle izah edebiliriz; kişi nefs-i emmaresine karşı gayet cömert olur da, çok değerli olan Ruh-u Sultaniye'ye karşı gayet cimri olabilir. Evet, dünyasına karşı cömert olur, ukbasına karşı cimri olabilir.

Nefsin arzu ve isteklerine gözünü kırpmadan rahatça parasını harcayıp, arzularını taleplerini yerine getirirken, ruhunun gıdası ve ukbası için yatırım ve bir manevi ticaret olan infakta eli titrer. Çok cüz-i birşey verse,  çok büyük birşey yaptığını sanır. 

O kimse cömertlik vasfını çarçur etmekle, faniye harcamakla kendi kendine cimrilik etmiş olur. Adeta iki çocuklu bir ananın şuursuzca veya insafsızca çocuğun birine bol bol yedirip, giydirip diğerini aç, susuz, çıplak bırakması gibi bir durum arz eder ki, bu da ahmaklığın ta kendisidir. 

Bu hususta birkaç ayet-i kerimeden örnek verelim;
''Mallarını Allah yolunda harcayıp da infaklarının ardından minnet etmeyenler, rahatsızlık vermeyenler yok mu, işte onların Rableri katında mükafatları vardır. Onlar için hiçbir endişe yoktur ve onlar üzüntü de duymayacaklardır.''

''O takva sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için infak ederler ve öfkelerini yutarlar, insanları affederler. Allah da bu şekilde davranan ihsan sahibini sever.''Âl-i İmran Sûresi(134)

Bu ayetler açıkça infakın nelere şamil olduğuna işaretle, infak ehlinin yani, cömert müminlerin Allah(cc) katında mükafatlara nail olacaklarını, üzüntü endişe duymayacaklarını müjdeleyerek, 'Allah(cc) bu ihsan erbabını sever' der. Müminin cömert davranışı ve bu güzel vasfından dolayı Rabbinin sevgisine nail olacağı, en büyük bir ikram ve ihsan-ı ilahi olarak beyan edilir. 

Niyetlerde işaret edilen infakın nev'i;
*Mallardan Allah(cc) yolunda harcamak ve hiçbir karşılık beklememek,
*Bollukta ve darlıkta vermek, yani içinde bulunduğu imkanlarla infak etmek,
*Öfkeyi yutmak, ayette öfkeyi yutanlar demektedir,
*İnsanları affetmek. 

Bu iki ayet-i celile infakın bazı nevine işaret etmiştir. Her biri ayrı ayrı cömerttirler. Bu ayet-i kerimede Allah(cc) buyurur; ''Şeytan sizi fakir olacaksınız diye korkutur, size cimriliği emreder. Allah ise, infak hakkında size kendisinden bir yarlığama ve bir bolluk va'deder.''

''Mallarını Allah yolunda harcayanların hali yedi başak bitiren her başağında yüz dane bulunan bir tek tohumun hali gibidir. Allah kime dilerse ona kat kat mükafat verir. Allah ihsanı bol olan herşeyi hakkıyla bilendir.''Bakara Sûresi(261)

Cenab-ı Hak şöyle buyurmuştur; ''Şüphesiz Allah zerre kadar haksızlık yapmaz. Zerre kadar iyilik olursa, onun sevabını kat kat artırır.'' 

Kendi canibinden başkaca da pek büyük bir nispette güzel bir cömertlik sergilerse, Cenab-ı Hak en güzel ikramlarla ecirler verecektir. O Kerim'dir Vehhab'tır, Macid'tir. Pekçok lütuflarla kuluna en gani padişahtır. 

Nitekim Cenab-ı Hak buyurur ''İyiliğin mükafatı iyilikten başkası değildir.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder