14 Mayıs 2012 Pazartesi

BUHUL

Buhul, cömertliğin zıddıdır. Cömertliği tarif eden ve cömertlerle ilgili pekçok ayet ve hadis olduğu gibi, cimriliği tarif eden ve cimrilerden bahseden ayet ve hadisler de mevcuttur. Bunlardan birkaç örnek vererek cimriliği ve tehlikelerini bir nebzede olsa anlamaya çalışalım.

Kur'an-ı Kerim'de Allah(cc) buyuruyor; ''Allah'ın kendilerine bol bol verdiği nimetlerden cimrilik edip harcamayanlar, hayır bu onların hakkında şerdir. Cimrilik edip vermedikleri malları kıyamet günü boyunlarına dolanacaktır. Kaldı ki göklerin ve yerlerin mirası Allah'ındır. Allah ne yaparsanız hepsinden haberdardır.'' Âl-i İmran Sûresi(180)

''O cimrilik eden üstelik etrafındaki insanlara cimriliği tavsiye eden ve Allah'ın lütfundan kendilerine verdiği nimetleri gizleyen nankörler yok mu! İşte biz onları zelil ve perişan ederek bir azap hazırladık.'' Nisa Sûresi(37)

''Ey iman edenler! Doğrusu hahamların ve rahiplerin çoğu halkın mallarını haksız yere yerler ve insanları Allah'In yolundan uzaklaştırırlar. Altını, gümüşü yığıp Allah'ın yolunda harcamayanlar var ya işte onları acı bir azabın beklediğini müjdele.'' Tevbe Sûresi(34)

''Yığılan bu altın ve gümüş cehennem ateşinde kızdırılarak, bunlarla onların alınları ve sırtları dağlanacağı gün onlara işte denilecek, 'Sizin nefsiniz için biriktirdiğiniz servet budur. Artık yığmakta olduğunuz şeylerin tadına bakın.'' Tevbe Sûresi(35)

''Onlar ki harcadıklarında ne israf eder ne de cimrilik. İkisi arasında orta bir yol tutarlar.'' Furkan Sûresi(67)

Bu ve benzeri ayetler cimrilerin akıbetine işaret ederek, müminleri uyarır ve orta bir yol tutmalarını emreder. İslâm israfı kaldırıp, yerine infâkı koymuştur. Mümin her hususta cimri olmayıp; malını, canını, zamanını, hatta her nefesini hayırlı, yararlı yerlerde en güzel şekilde cömertçe harcayarak asla cimri olmayacaktır. 

Şu bir gerçek ki insan sırf para mal yoluyla değil, daha pekçok yollarla cimri veya cömert olabilir. Örneğin zamanını hayırla geçirmeye imkanı olan bir mümin, bu zamanını boşa ve yersiz bir şekilde kullanıyorsa, bu ruhuna yapmış olduğu bir cimriliktir. İnfakın nelere şamil olduğu malûmdur. Bunlardan herhangi birini nefsinden kısıtlaması cimriliktir. Dileriz Mevlâmız basiretimizi artırsın, bu kötü vasıflardan korusun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder