3 Mayıs 2012 Perşembe

HADİSLERDE CÖMERTLİK

''Kim kendisine sığınanın ricasını kesip atarsa, Allah da onun ricasını kesip atar.'' Hz.Muhammed(sav)

İzahı; Herhangi bir sebepten dolayı bir mümin ricada bulunursa deniliyor. Bu rica pekçok şeye şâmildir. Maddi bir ihtiyaç için de olabilir, manevi bir yardım talebi de olabilir. 

Bilmediği birşeyi öğrenmek istemesi, yaptığı hatadan dolayı özür dileyene hakkını helâl etmesi ve pekçok sebeplere binâen ricalar olabilir ki hepsine şâmildir. 

İnsanın imkânları nispetinde bu ricayı kesip atmaması, yerine getirmesi bir cömertlik olacaktır. Bunun tersinde de hadiste belirtildiği gibi; 'ricasını kesip atanın, Allah(cc) da ricasını kesip atar,' diye uyarıda bulunuluyor ki; bundan da 'Allah(cc) o kuldan yardımı keser,' manası çıkmaktadır. 

Bu hususta şöyle bir rivayet vardır; Ulemadan bazısı bu hadis-i şerifi görünce çok etkilenmiş ve ağlamışlar. Bu hadisin manasını sormak için üstadlarına gitmişler. 

O âlim zat üstadına vardığında, üstadı bir köpeğe eliyle ekmek yediriyormuş. Selâm vermiş, selâmını almış, fakat her zamanki âdeti hilâfına, davranıp ayağa kalkmamış. Köpek ekmeği bitirip, karnını doyurduktan sonra kalkıp mütalaa etmiş. 

Talebesi olan âlim zata ikramda bulunmuş ve hemen özür dileyerek ''Sen gelince ayağa kalkamadığım için kusuruma bakma. Nebî-yi Ekrem'in(sav) emrine imtisalle meşgûldüm. O(sav) ''Kim, kendisinden birşey isteyerek sığınanın ricasını kesip atarsa, Allah da onun ricasını kesip atar,'' buyurmuştur. Bu köpek de gelip benden ekmek istedi, ben de bu hadise imtisal etmeye çalıştım,'' der. 

Hadis-i şerifin tatbikini bu kadar güzel bir ahlâkla müşahede eden âlim zat, suale ihtiyaç duymadan müşkülünü halleder, o hadisten anlaması gerekeni anlar. Kemâli ihtiramla huzurdan ayrılır. Onun içindir ki hâl dersi, kâl dersinin fevkindedir. 

''Kıyamet günü Cenâb-ı Allah herkesle aralarında bir tercüman olmaksızın ve engel olacak bir perde bulunmaksızın konuşacaktır. İnsan sağına bakacak. Ancak dünyada iken ne göndermişse onu görecek, soluna bakacak yine ancak gönderdiğini görecek. Önüne bakacak, tam karşısında cehennemi görecek. O halde yarım hurma ile de olsa Allah'ın azabından kendinizi koruyunuz.'' Hz.Muhammed(sav) 

Allah(cc) selâmette dâim eylesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder