4 Şubat 2012 Cumartesi

GECE İBADETİ

Tasavvufta kalp eğitiminde diğer bir konu şudur; tasavvuf gece ibadetlerine çok önem verir, âdeta şart koşar. Çünkü birçok âyet-i kerime geceden, gecenin faziletinden, kutsiyetinden bahseder ve gece ibâdet edenleri övgü ile yâd eder.

Bunlardan birkaç örnek verecek olursak; ''Onlar geceleri pek az uyurlar, seher vakitlerinde de istiğfar ederlerdi.'' Zâriyat Sûresi(17-18)

''Mümin-i kâmillerin yanları yataklarından uzak olur, Allah'ın azâbından korkularına ve rahmet-i ilâhiyi ümit ettiklerine binaen Rablerine tazarru ve niyazda bulunurlar ve onlar Bizim verdiğimiz rızıklardan muhtaçlara infâk ederler.'' Secde Sûresi(16)

Bu konuyla ilgili çeşitli ayet ve hadisler ve Efendimiz'in(sav) en güzel örnek oluşu, tasavvufun bir rüknü bir, düstûru olmuştur.

Gecelerde öyle sırlar vardır ki, bunu Allah(cc) kime murad buyurduysa; onlar ancak, bildirilen kadar birşeyler sezerler. Fakat her akl-ı selîmin anlayabileceği açık beşâretler vardır. 

Örneğin, Kur'an-ı Kerim'in dünya semasına inmesi ile başlayan Kadir Gecesi, Berat Gecesi, Miraç gibi pekçok kutsal olayın gece zuhûru, bayram geceleri, Efendimiz'in(sav) dünyaya teşrifleri, kandil geceleri, Cuma geceleri değeri, fazileti bildirilen geceler... 

Duaların kabulü, af ve mağfiret olunacağı, füyuzatın sağanak sağanak nuzûlü hep gecelerdedir. Kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğunu, Allah'ın(cc) rahmetinin coştuğunu haber veren âyet, gecenin sırrına dikkatleri çeker. 

Onun içindir ki, tasavvuf salihlere bir ölçü getirir. Âdeta herşeyin bir nişanı vardır. Rabbi sevmenin nişanının biri de, insanlar uyurken senin Rabbinle hemdem olmandır. ''Dostu olan Rabbi onu huzurunda beklerken, onun sabaha kadar uyuması halinde sakın dostluktan bahsetme ki, yalancı damgası yersin.'' Bir Hak dostu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder