22 Şubat 2011 Salı

SIDK

    Sıdk,doğruluk demektir. Maddi ve manevi boyutlarıyla insan hayatının tümünü içine alır. Sıdk , peygamberlerin müşterek sıfatlarının başında gelir(öz,söz,amel,davranış doğruluğu). Hakkı Hak olarak kabul etme , Hakkı Hak olarak dosdoğru yaşama gayreti ve azmi , Hakkı Hak olarak dosdoğru halen, fiilen, kalen anlatma , Hakkın temsilcisi olma hali sıdktır.
Kur'an , İslam ve cümle resul-enbiya sıdkı getirmişlerdir. Kur'an-ı Kerim'de bu hususta pekçok ayeti kerime vardır; Fatiha (ihdinas sıratel müstakıym) , Bakara (hüden lil müttekin , maassadukın) . Sıdk,  Hz.Ebu Bekir(ra) 'e  Efendimiz(sav) tarafından verilmiş bir sıfattır. Ebu Bekir(ra) Hazretlerinin doğrulukta doruk noktada olduğunu müşahede eden Efendimiz(sav) O'nu böyle bir sıfatla sıfatlandırmıştır. SIDDIK lakabına mazhar olan Ebu Bekir(ra) her hususta olduğu gibi , bu hususta da Efendimiz(sav)'den sonraki örnek insandır. Sıdkın zıddı hıyanettir. Hıyanet genel olarak madde ve manada kendini gösterir. İmansızlık Allah(cc)'a karşı bir hıyanettir. İmanlı bir şahsın ; inandığı Resulullah(sav)'a , Kur'an-ı Kerim'e , İslama ve mukaddesiyatlara karşı duyarsız , ilgisiz kalması bir hıyanettir. Allah(cc)'a verdiği kulluk sözünü ihlal etmesi , onca nimet-i İlahi karşısında nankörce davranışlarda bulunup , edep dışı bir yaşam sürmesi hem vefasızlık hem hıyanettir.          
         İnsana emanet olarak verilen sonsuz nimetlerin kadir-kıymetini bilmeyip çarçur etmek (hele hele batılda , menfi yollarda) ; el, ayak, göz, kulak, dil, dudak, akıl, kalb, güç, kuvvet, vs. ihsan eden Mevla'nın lütuflarını rızası istikametinde kullanmayıp, bunlarla Yaradan'a muhalefet etmek hıyanetin ta kendisidir. Bir yönüyle küfran-ı nimettir. Allah-ü Teala(cc) dünyayı sayısız nimet ve rızıklarla insan için halketmiştir. Bir hadis-i kudside Rabbimiz , ''Herşeyi sizin için , sizi de Bana kulluk edesiniz diye yarattım'', buyurmuştur. Bu nükteyi kavramadan , gafletin kalın perdesi altında duyarsızca bir yaşam , HIYANETTİR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder