14 Mayıs 2013 Salı

KALBİNE İMAN YERLEŞMEYENLER...

''Ey dili ile îman edip, kalbine iman yerleşmeyenler! Gıybet etmeyin, insanların gizli şeylerini araştırmayın. Çünkü bir müslümanın sır perdesini yırtıp, gizli şeylerini açığa vuranın, Allah-ü Tealâ sır perdesini yırtar, kötülüklerini meydana çıkarır.'' Hadis-i şerif
İzahı; Hadiste geçen 'dili ile iman edip, kalbine iman yerleşmeyenler' ifadesi,

1.'Eğer kalplere gıybetin kesin haram olduğu inancı yerleşseydi, gıybet etmezlerdi' denilmek istenmiştir. Her yasakta olduğu gibi gıybet konusu da ciddi olup, Efendimiz(sav) bu hususa dikkatleri çekerek, ağır bir hitapla gıybet ehline 'kalbine iman yerleşmeyenler' diyor. 

2.Mümin hakkıyla iman etseydi gıybetin nasıl büyük bir günah ve kul hakkı olup, telâfisinin çok zor ve Hak sahibiyle helâlleşmek gerektirdiğini, buna da her zaman imkân olmadığını bilir ve böyle bir fiil işleyip kendini tehlikeye atmazdı. 

3.Hem bilse ve inansa Kur'an-ı Kerim'de gıybet için en ağır bir hitapla ferman edilir ve ölü kardeşinin etini yemeye benzetilir, kardeş eti yemek gibidir denir, veyl olsun(yazıklar olsun) denir, bu zümrenin gideceği yer Hutame denir. Bunca haberlerden, îkazlardan ders almayan, sorumsuzca gıybet eden kimselere Efendimiz(sav) 'kalplerine iman yerleşmeyenler' ifadesini kullanmıştır ki, bu ağır mesajdan aklını başına alıp ayılmayan bir müminin imanı dilde kalmış olup, o mümin bir zavallıdır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder