29 Eylül 2013 Pazar

İNFAK, HELÂL-HARAM

''Kim Allah rızası için bir bağırtlak kuşunun yuvası kadar bir mescit inşa ederse, Allah onun için cennette bir köşk inşa eder. (Yani kuş yuvası kadar da olsa katkıda bulunmak.)

''Bir de sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki; 'afv' etmek. İşte Allah ayetlerini size böyle açıklar.'' Bakara Sûresi(219)
Bu ayet-i kerime ile infak etmenin ayrı bir yönü haber verilmekte, açık bir beyanla kişinin hakkı olanlardan hak talep etmeyip afv etmesi, hakkını helâl etmesinin de ayrı bir infak olduğu beyan olunmaktadır. 

''Allah müminlerden mallarını ve canlarını onlara verilecek cennet karşılığında satın almıştır.'' Tevbe Sûresi(111)

''Kimdir o kimse ki Allah'a güzel bir borç versin de Allah da kat kat fazlası ile ödesin?'' Bakara Sûresi(245)

Bunlar ve benzeri pek çok ayetler Allah-ü Tealâ'nın nasıl Kerim, Vehhab olduğunu göstermektedir. Peşinen verdiği nimetlerden feragat eden ve Hak rızası için infak eden cömert kullarına vaadlerde bulunuyor ve fazlasıyla kat kat mükâfatlandıracağını müjdeliyor. Bu durumu borç verme gibi değerlendiriyor. Şu bir gerçektir ki her şey bir bedel karşılığıdır. Râm olmadan, fedakârlık etmeden sahip olmak mümkün değildir. 

''O cimrilik eden, üstelik etrafındaki insanlara cimriliği tavsiye eden ve Allah'ın lütfundan kendilerine verdiğimiz nimetleri gizleyen nankörler yok mu? İşte Biz onları zelil ve perişan ederek bir azap hazırladık.'' Nisâ Sûresi(37)

''Allah'ın kendilerine bol bol verdiği nimetlerde cimrilik edip harcamayanlar, bunu kendileri için hayırlı sanmasınlar. Hayır, bu onların hakkında şerdir. Cimrilik edip vermedikleri malları kıyamet günü boyunlarına dolanacaktır. Kaldı ki göklerin ve yerin mirası Allah'ındır, Allah ne yaparsanız hepsinden haberdardır.'' Âli İmrân Sûresi(180)

''Birinin din kardeşini hor ve hakir görmesi ona günah olarak yeter.'' Hadis-i şerif

''Muhakkak ki Allah tövbe edenleri ve tertemiz olanları sever.'' Bakara Sûresi(222)

''Kendi yetimini veya başkasına ait bir yetimi himaye eden kimse ile Ben cennette şöyle yan yana bulunacağız.'' Hadis-i şerif 

''Bir kimse sırf Allah rızası için bir yetimin başını okşarsa (elini koyduğu) ve elinin dokunduğu her saç teline karşılık on sevap vardır.'' Hadis-i şerif 
Hadis-i şerifte işaret edilen yetimin başını okşamaktan maksat, onun maddi manevi her meselesiyle yakından ilgilenmek ve her hususta yardımcı olmaya gayret etmektir.

''Şefkât ve merhamet ehline Allah-ü Tealâ da merhamet eder.'' Hadis-i şerif

''Kim bir ihtiyara hürmet ederse ve yardımda bulunursa Allah-ü Tealâ da ona ihtiyarladığında hürmet ve hizmet edecek bir kimseyi ihsan eder.'' Hadis-i şerif 

''Kıyamet günü Bana en yakın olanınız, huy ve ahlâk olarak en güzel olanınızdır.'' Hadis-i şerif

''Haram yiyen birinin duası 40 gün kabul olmaz.'' Hadis-i şerif

''Duanızın kabul olmasını istiyorsanız yediğinize içtiğinize dikkat edin ve helâl lokma yiyin.'' Hadis-i şerif

''İnsanlar arasında adaletle hükmet, hevâ ve hevesine uyma. Sonra bu seni Allah'ın yolundan saptırır. Doğrusu Allah'ın yolundan sapanlara hesap gününü unutmalarına karşılık çetin bir azap vardır.'' Sad Sûresi(26)

''Ey insanlar yeryüzünde olan bütün nimetlerimden helâl ve temiz olmak şartıyla yiyiniz.'' Bakara Sûresi(168)
Bu ayet ve hadislerden öğrendiklerimiz; 
1. Müslüman asla haram yiyemez ve yememelidir.
2. Kendisi haram yemediği gibi başkalarına da haram yedirmemelidir.
3. Haram yiyen birinin 40 gün duası kabul olmaz.
4. Haram pek çok yollarla husûle gelebilir, kazanç yoluyla olacağı gibi yenip içilmesi haram olan şeylerle insan haram yiyip içebilir.
5. Hangi yolla olursa olsun haramla beslenen bir kişinin maneviyatı zaafa uğrar, bu fatura ona çok ağıra mal olur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder