4 Haziran 2013 Salı

SÖZ

Ebu Hureyre'den(ra) rivayetle; 
''Kul, Allah'ın hoşnut olduğu bir sözü önemsemeden söyleyiverir de, Allah onun derecesini yüceltir. Yine bir kul Allah'ın gazabını gerektirecek bir sözü hiç önemsemeden söyleyiverir de, Allah onu bu sözü sebebiyle cehennemin dibine atar.'' Hz.Muhammed(sav)

Îzahı; Allah(cc) hoşnut olacağı sözü söyleyen kişiyi, kendisine kavuşacağı kıyamet gününe kadar kendilerinden razı olduğu kişiler arasına kaydeder. Yani o kişiyi ölünceye kadar hayır ve iyilikler işlemeye, taat ve ibadet etmeye muvaffak kılar. Netice olarak o kul güzellikleri yaşarken ölür ve Rabbine kavuşur. Dolayısı ile ahiret hayatı da aynı güzellikler içinde sürer gider.

Aksi de aynen varittir. Allah(cc), gazabını gerektirecek bir sözü söyleyen kişiyi, kıyamete kadar gazap ettikleri kimseler arasına yazar. Yani o kişi gazabı gerektiren işler yapar. Sonunda bu kötü halin tabî uzantısı olan kötü âkıbete uğrar. Yaptığına tövbe edip, dilini ıslah eden ve diline sahip olan müstesna.

Hadisten öğrendiklerimiz;

1.Müslüman ağzına gelen her sözü söylememelidir.

2.Önemsemeden, ciddiye alınmadan söylenen sözler insanın başına çok ciddi işler açabilir.

3.Dilini tuttuğu, sözünü yuttuğu için zarar gören insan çok azdır. Fakat diline hâkim olamamak yüzünden kayba uğrayanların sayısını tespit etmek imkânsızdır.

4.Söylenecek sözün Allah'ın(cc) rızasını mı, yoksa gazabını mı gerektireceğine çok dikkat etmelidir.

5.İnsan ahiretteki hayatını dünyada hazırlar. Bu hazırlıkta dilin etkisi çok büyüktür. 

6.Sonucu büyük olduğu sürece küçük ve basit söz yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder