14 Haziran 2013 Cuma

KARDEŞİNİN AYIBINI ÖRT...

Hz.Mesleme'den(ra) rivayetle; ''Bir kimse bir müslümanın ayıbını örterse, Allah-ü Tealâ da onun ayıbını dünyada ve ahirette örter. Bir sıkıntısını giderirse, Allah-ü Tealâ kıyamet gününün sıkıntılarını ondan giderir. Kim müslüman kardeşinin hacetini görürse, Allah-ü Tealâ da onun hacetini görür.'' Hz.Muhammed(sav)

Îzahı; Efendimiz(sav) bu hadislerinde açık bir ifade ile yapılan amellerin kendi cinsinden karşılık göreceğine işaret buyuruyor.

''Kim bir ayıp örterse, diri diri kuma gömülen kız çocuğunu kurtarmış gibi sevap alır, kim arkadaşının ayıbını örterse Allah da kıyamet günü onun ayıbını örter. Kim ki müslüman kardeşinin ayıbını açığa vurursa, Allah da onun ayıbını açığa vurur, hatta evinde bile onu rezil eder.'' Hz.Muhammed(sav)

''Gıyabi olarak din kardeşi aleyhindeki dedikodulardan din kardeşini müdafaa eden kimsenin, kıyamet günü ırz ve şerefini korumayı Allah-ü Tealâ üzerine almıştır.''

''Kimin yanında bir mümin, aleyhinde konuşulmakla zillete düşürülür de, ona yardıma gücü yettiği halde yardım etmez, onu zilletten kurtarmazsa, Allah da kıyamet günü mahlûkât arasında onu zelil eder.'' Hz.Muhammed(sav)

''İyi müslüman, dilinden ve elinden müslümanların emin olduğu kişidir. Asıl muhacir, Allah'ın yasaklarını terk edendir.'' Hz.Muhammed(sav)

''Doğruluktan ayrılmayınız, çünkü doğruluk iyilikle beraberdir. İkisi de cennetliktir. Yalandan sakınınız, çünkü yalan kötülükle beraberdir. Bunların ikisi de cehennemliktir. Allah'tan afiyet isteyiniz. Çünkü, mümine imandan sonra afiyetten daha hayırlı bir şey verilmemiştir. Birbirinize dargın durmayınız. Birbirinize arka çevirmeyiniz. Birbirinizi kıskanmayınız. Birbirinize kin beslemeyiniz. Hased etmeyiniz. Ey Allah'ın kulları kardeş olunuz!'' Hz.Muhammed(sav)

''Kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyor, iman ediyorsa ya hayır söylesin ya da sussun! Kim Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsa, misafirine ikram etsin. Onun bahşişi bir gün bir gecedir. Konukluk üç gündür. Bundan sonraki sadakadır. Hane sahibine zorluk verinceye kadar o evde kalmak misafire helâl olmaz.'' Hz.Muhammed(sav)

Açıklama; Ev sahibini darda bırakmak ve eziyet vermek doğru bir davranış değildir. Misafirin anlayış göstererek fazla yük olmayacak şekilde hareket etmesi ve ev sahibinin rızası durumunu, içinde bulunduğu şartları göz önünde bulundurarak ev sahibini güçlüğe sokacak durumda bulunmaması lâzımdır.

Misafir umumi bir mana taşımaktadır. Yani zengin, fakir, mümin, kafir, akraba bağları olan-olmayan ve o âna kadar hiç tanımadığı her hangi biri olabilir. Genel itibarıyle misafirlik bir gün bir gecedir ve duruma göre gerekirse üç gün üç geceye kadar uzatılabilir. Bu süre içerisinde misafire ikram, izzet edip gönlünü hoş ve memnun etmek ev sahibinin vazifesidir. Bu görüş genel anlamda olup, yakın akrabalık yani kardeşler, yeğenler, amca, dayı, hala, teyze ve benzeri yakınlıklar durumuna göre değişebilir. Ana baba evlâdında, evlâtta ana babasında misafir sayılmaz. Bunlara sınır konulmaz.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder