6 Kasım 2012 Salı

ŞEHADETİ ZEDELEYEN DAVRANIŞLAR

1.Allah'tan(cc) başkasına güvenip, tevekkül etmek: Ayet-i kerimede şöyle buyurulur;''Andolsun ki Allah birçok yerde ve Huneyn harbinde size yardım etti. Hani çokluğunuz size kendinizi beğendirmiş, fakat sizi hezimete uğramaktan kurtaramamıştı. Yeryüzü bütün genişliğine rağmen size dar gelmişti.'' Tevbe Sûresi(25) Bunun için kul ''İyyake na'büdü ve iyyake nestain''de bulunacak.

2.Allah Resûlü'ne(sav) itaat etmemek; Yani; ilâhi emirleri ve nehiyleri terk edip, nefsani isteklere tâbi olmak. Allah(cc) buyurur; ''Allah size kitabı açık açık indirmişken, O'ndan başka bir hakem mi isteyeyim? Kendilerine kitap verdiklerimiz, onun gerçekten Rableri katından indirilmiş olduğunu bilirler. Öyleyse sen şüpheye düşenlerden olma. Rabbinin sözü doğruluk ve adaletle tamamlandı. O'nun sözlerini değiştirebilecek yoktur. O, işitir ve bilir. Yeryüzündekilerin çoğunluğuna itaat edersen, seni Allah yolundan saptırırlar. Onlar ancak zanna uyarlar. Sadece tahminde bulunurlar. Doğrusu Rabbin, yolundan kimin saptığını daha iyi bilendir. Doğru yolda olanları da en iyi bilen O'dur. Ey Ademoğulları! Ben size and vermedim mi? Şeytana tapmayın, sizin apaçık düşmanınızdır, Bana tapın, doğru yol budur diye. And olsun ki O sizden nice nesilleri saptırmıştır. akletmez misiniz?'' Yasin Sûresi(60-62)

3.İslâm'ın getirdiği ilâhi ölçülerin bir kısmından veya tamamından hoşlanmamak.

4.Dünya hayatını ahiret hayatına tercih etmek ve bu fâni âlemi biricik hedef durumuna getirmek: Ayet-i kerimede şöyle buyurulur; ''Onlar dünya hayatını ahiret hayatına tercih ederler. Allah'ın yolundan alıkoyup, onun eğriliğini isterler.İşte onlar (haktan) uzak bir sapıklık içindedirler.'' İbrahim Sûresi(3)

5.Allah Resûlü'nün(sav) haram kıldıklarını helâl, helâl kıldıklarını haram saymak: Ayet-i kerimede buyurulur; ''Onlar ahiret karşılığında dünya hayatını satın alan kimselerdir. Bu yüzden azapları hafifletilmez. Onlar yardım da görmezler. Bakara Sûresi(86) Efendimiz(sav) buyuruyor ki; ''Size iki şey bırakıyorum. Bunlara sımsıkı sarıldığınız müddetçe sapıklığa düşmezsiniz. Biri Allah'ın kitabı Kur'an, diğeri Resûlü'nün sünneti.''

6.Kâfirleri ve münâfıkları dost edinip, müminleri sevmemek: Allah-ü Tealâ buyuruyor; ''Ey insanlar! Hıristiyanları ve yahudileri dost olarak benimsemeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onlara dost olursa, o da onlardandır. Allah zulmeden kimseleri doğru yola eriştirmez.'' Maide Sûresi(51)

''Sizin dostunuz ancak Allah'tır, O'nun peygamberi, namaz kılan, zekât veren ve rükû eden  müminlerdir.'' ''Kim Allah'ı, peygamberi ve inananları dost edinirse bilsin ki, şüphesiz Allah'tan yana onlar üstün gelirler.''

7.Hz.Peygamber'e(sav) karşı edepte kusurlu olmak: O'nu(sav) hakiki mahiyetinde tanımayıp, Cenâb-ı Allah'ın(cc) O'na(sav) bahşettiği vasıfları hafife almak veya inkâr etmek. Yani O'nun(sav) üstün bir örnek olduğunu kabul etmemek, sünnet-i seniyyelerini inkâr etmek.

8.Şirkten hoşlanmak, tevhide karşı hazımsız olmak yada ilgisiz kalmak: Allah-ü Teala buyurur; ''İnsanların bizzat kendi işledikleri yüzünden karada ve denizde fesat belirir. Allah yaptıklarının bir kısmını onlara tattırsın diye. Belki de dönerler.'' Rum Sûresi(41)

Dolayısıyla böyle durumların vukû bulduğu zamanlarda, diğer vakitlerde olduğundan daha ziyade Cenâb-ı Hakka sığınmalı ve istiğfarı dilden düşürmemelidir. Zira Cenâb-ı Hak ayet-i kerimede buyurur; ''Onlar istiğfar ettikleri takdirde Allah kendilerine azap edecek değildir.''

Bu ilâhi beyâna bigane kalıpta gaflet, günah, şirk ve isyanda devam edenler hakkında Yüce Allah(cc) bir hadis-i kutside buyurur; ''Ben ortak koşulmaya en ihtiyaçsız olanım. Kim bir amel işler de bu amelde Bana başkasını ortak koşarsa, o kimseyi koştuğu ortakla başbaşa bırakırım.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder