12 Kasım 2012 Pazartesi

İHLASIN ÖNEMİ

Amelin geçerli olması ihlasa bağlıdır. O halde gerçek iman, sırf lafızda kalan bir sözden ibaret değildir. Ameller de bir takım kuru ve ruhsuz hareketlerden ibaret değildir. Gönlün ta derinliklerinden taşan samimi duygularla Yaradan'a inanmak ve O'na(cc) bağlanmak, emir ve nehiylerini şevk ve zevkle kabullenmek ve bu duygu ile amel-i salih icra ederken O'nun(cc) rızasından gayrı bir maksada asla iltifat etmeyip, değer vermemek icap eder. O halde bütün mesele, Allah'a(cc) karşı samimi olmaktır.

İbadetin muayyen zamanları vardır. İmanın ise zamanı yoktur. Daimilik ve canlılık ister. Aksi halde basit bir nefsaniyet karşısında dahi kalpten sökülür. Kasas sûresinde Belam bin Bâurâ'nın hazin âkıbetine uğrayabilir. 

Kelime-i şehadet hakkında buraya kadar anlattıklarımızı şu cümle ile hülâsa etmek mümkündür; Kelime-i şehadet, bir çadırın ortasındaki ana direk gibidir. Bu ana direk olmazsa, çadır asla ayakta duramaz. Yani hiçbir güzel amel Allah(cc) katında bir semere hasıl etmez. 

Nitekim aşağıdaki ayet bu hakikati açıkça izah eder;

''Allah'a ortak koşanlar kendilerinin kafirliğine bizzat kendileri şahitlik ederlerken, Allah'ın mescitlerini imar etme salahiyetleri yoktur. Onların bütün işleri boşa gitmiştir ve onlar ateşte ebedi kalacaklardır. İnkâr edip kâfir olarak ölenler dünya dolusu altın verecek olsalar dahi kabul edilmeyecektir. Onlar için acı bir azap vardır. Hiç yardımcıları da yoktur.''

Bu ayet-i kerimeden de anlaşılıyor ki, ameller ancak samimi bir iman, tasdik ve Cenâb-ı Hakkın rızası gibi şartların gerçekleşmesinden sonra Allah(cc) katında bir kıymet ifade etmektedir. Ne kadar faideli ve mühim olursa olsun imansız yapılan amellerin hiçbir kıymeti yoktur. Hasılı ameller ancak iman ve tevhit muhtevasına girmek neticesinde kendilerinden maksut olan faydayı hasıl ederler.

Şurası da unutulmamalıdır ki, amellerin geçerli olması için iman nasıl şartsa, yine amellerin kabul olup rıza-i ilahiye vesile olması, ecir ve mükâfata nailiyet için ihlas şarttır. Aksi takdirde en güzel, itibarlı amellerin dahi kabul olunmayacağı ayet ve hadislerde beyân edilmiştir. 

Yarabbi! Bizleri gerçek manada şahadet ehlinden kıl, Senin ulvi şehadetinle beraber şehadetlerini zikrettiğin bahtiyarlar zümresine ilhak eyle. Amin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder