25 Haziran 2012 Pazartesi

BEŞ TEMEL ESAS

İslâm, beş temel esas üzerine bina edilmiştir;

1.Allah'tan(cc) başka ilâh olmadığına ve Hz.Muhammed'in(sav) Allah'ın(cc) kulu ve Resûl'ü olduğına şehadet etmek.

2.Namazı dosdoğru kılmak.

3.Zekâtı hakkıyla vermek.

4.Beytullah'ı ziyaret, hac.

5.Ramazan orucunu tutmak.

İslâm'ı yalnız bu ibadetlerden ibaret sanmak yanlış olacaktır. Zira İslâm; insanı beşikten mezara kadar, hayatın içinde bütün davranışlarını yönlendiren ve beşerin hem iç hem dış âlemini tezkiye eden ilâhi bir nizamdır. 

Kur'an-ı Kerim İslâm'ın ne ve nelerden ibaret olduğunu beyan eder. Efendimiz(sav) de hadisleri ve örnek hayatı ile İslâm'ın en güzel modelini ortaya koymuştur. İslâm insanı insanca yaşama, meleklerden üstün bir seviye kazandıran zulmetten nura, zilletten izzete çıkarıp Hak rızasına erdiren, adeta dertlere devâ,  gönüllere şifa, Hak huzuruna yüzü ak olarak gitmeye vesiledir. 

İslâm dini insana kendini buldurur. Cenâb-ı Hakkın ruhumdan ruh üfledim buyurduğu cevhere ulaştırır. Yaratılmışların incelik, zerâfet ve güzelliklerine erdirir. Gönül aynasını parlatır, canı Canân'a kavuşturur.

İlim, yüksek ahlâk, merhamet, affedicilik gibi cemâli sıfatlarla mümin gönülleri tezyin eder. İslâm dini saadet parolasıdır. İman ve amel-i salihten ibarettir. Hâsılı, İslâm her kesimden her insana dünyayı manevi cennete çeviren ve ölümü şeb-i aruz,  dirilişi de ebedi saadet ve sonsuz bir vuslat haline getiren bir iksir-i ilâhidir.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder