4 Temmuz 2012 Çarşamba

VÜCÛD

Allah(cc) vardır ve varlığı hiçbirşeye muhtaç değildir. Bu itibarla Vacib'ul Vücûd denir. Cenâb-ı Hakkın dışında bütün mahlûk, O'nun(cc) yarattığı  mahlûkâttır. ''Allah ki, O'ndan başka ilâh yoktur, O diridir, Kayyûm'dur. Kendisine ne uyku gelir, ne uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi O'nundur.'' Bakara Sûresi(255)

Şu uçsuz bucaksız kâinatta akılları hayret ve acze düşüren bir nizam, bir âhenk olduğu aşikâr bir gerçektir. Bu nizam ve âhenk son derece mükemmel, ince ve hassas hesapların ebedi dengesi içerisinde, hiç şaşmadan kâinat yaratıldığından beri devam edip gitmektedir. 

Bu cümleden olarak malûmdur ki, şayet dünyanın ekseninde 23,5 derecelik bir eğim olmasaydı mevsimler meydana gelmez, bu durumda yaz olan yer ebedi yaz, kış olan yer ebedi kış olurdu. 

Yahut güneşle dünyamız arasında mesafe biraz daha fazla olsaydı her yer kutuplara dönerdi. Ya da mevcut olandan biraz daha yakın olsaydı her şey yanar kavrulurdu. 

Bu ve benzeri keyfiyetler bütün semavi cisimlerin hayatı mümkün kılacak bir şekilde programlanmış olduğu gerçeğini ortaya koyar. ''O gökleri yükseltmiş ve bir ölçü koymuştur.'' Rahman Sûresi(7)

''Gökleri yedi kat üzerinde yaratan O'dur. Rahmanın bu yaratmasında bir düzensizlik bulamazsın. Gözünü bir çevir bak bir çatlak görebilir misin? Bir aksaklık bulmak için gözünü tekrar tekrar çevir bak ama göz umduğunu bulamayıp, bitkin ve yorgun düşer.'' Mülk Sûresi(3-4)

Hz.Mevlâna tefekkür ve hikmet kapılarını aralayarak şöyle der; 

Mademki değirmen taşının hareketini görüyorsun, daha dikkatli bakta, onu harekete getiren suyu da gör, 

Toprağı tozu havada gördün, onları havaya kaldıran rüzgarı da gör, 

Şu köşkleri sarayları ve nice haneleri bir yapanın olması mı makûl olur, yoksa olmaması mı ey akılsız?

Şu gördüğün yazıyı yazan bir kâtibin olması mı makûl yoksa duvarları süsleyen ve sayfaları satır satır dolduran yazılar katipsiz midir ey oğul?
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder