25 Temmuz 2012 Çarşamba

İRADE

Allah-ü Tealâ dilediğini murad eyler ve dilediğince işler. O'nun(cc) olmasını murad ettiği şeye emri sadece ''OL'' demekten ibarettir. O şey hemen oluverir.

O'nun(cc) hikmetinden sual olunmaz. ''O göklerin ve yerin eşsiz yaratıcısıdır. Bir şeyi dilediğinde ona sadece ol der, o da hemen oluverir.'' Bakara Sûresi(117) 

''O kullarının üstünde her türlü tasarrufa sahiptir. O hüküm ve hikmet sahibidir, herşeyden haberdardır.'' 

Pekçok ayet-i kerimede görülen odur ki, Cenâb-ı Hak yegâne 'Fâil-i Muhtar'dır. Her oluş ve fiil O'nun(cc) iradesine bağlıdır. Kısaca Allah'ın(cc) dilediği olur, dilemediği olmaz. 

Bu itibarla Cenâb-ı Hakkın rızasının olduğu fiilller O'nun(cc) muradı ile tahakkuk ederken, rızasının olmadığı fiillerin gerçekleşmesi de imtihan iktizası olarak yine O'nun(cc) izn-i ilâhisi iledir. 

Dolayısı ile her şeyde ayet-i kerimedeki tabiriyle bir in-şae yani ''O dilerse veya müsaade ederse'' şartı vardır. Bu şart bütün varlıklara, ins-ü cinni, hatta peygamberlere dâhi şâmildir.

''Göklerde ve yerde ne varsa Allah'ındır. O dilediğini bağışlar, dilediğine de azap eder, Allah çok bağışlayıcı ve çok merhamet edicidir.'' Âli İmran Sûresi(129)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder