25 Ağustos 2013 Pazar

İSTİKAMET

''İyilik ve fenalık bir değildir. Ey inanan kişi! Sen fenalığı en güzel şekilde sav, o zaman seninle arasında düşmanlık bulunan kişinin yakın bir dost gibi olduğunu görürsün.'' Fussilet sûresi(34)

''Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında büyük bir nefretle karşılanır.'' Saff Sûresi(2-3)
Not: Bu ayetlerin nuzül sebebi hakkındaki rivayete göre, Müslümanlar 'Allah(cc) katında amellerin hangisinin en sevimli olduğunu bilseydik o uğurda canlarımızı ve mallarımızı feda ederdik' demişler ve bunun üzerine 'Şüphesiz ki Allah kendi yolunda çarpışanları sever' ayeti nazil olmuş. Fakat Uhud Savaşı'nda bazılarının geri dönmesi ayetteki kınamanın sebebi olmuştur. 
Bu ayetten mümine çıkan ders, üstesinden gelemeyeceği her hangi bir şey için kesin söz vermemeli; söz verdi, vaad ettiyse bütün himmet ve gayretini sarf ederek sözünü yerine getirmelidir.

''Ey iman edenler! Mallarınız ve çocuklarınız sizi Allah'ı anmaktan alıkoymasın. Kim bunu yaparsa işte onlar ziyana uğrayanlardandır.'' Münafikûn Sûresi(9)

''Ey iman edenler! Eğer siz Allah'ın dinine yardım ederseniz O da size yardım eder, ayaklarınızı kaydırmaz.'' Muhammed Sûresi(7)

''Ey iman edenler! Allah'a itaat edin, peygambere itaat edin, işlerinizi boşa çıkarmayın.'' Muhammed Sûresi(33)

''İşte sizler Allah yolunda harcamaya çağrılıyorsunuz. İçinizden kiminiz cimrilik ediyor, ama kim cimrilik ederse ancak kendisine cimrilik etmiş olur.'' Muhammed Sûresi(38)

''Resûlüm! Onların dediklerine sabret, güneşin doğuşundan önce de batışından önce de Rabbini hamd ile tespih et, gecenin bir bölümünde secdelerin ardından da onu tespih et.'' Kaf Sûresi(39-40)

''O daima diridir, O'ndan başka ilâh yoktur. O halde dinde ihlâslı ve samimi kişiler olarak ona dua edin, her türlü övgü Âlemlerin Rabbi Allah'a mahsusdur.'' Mümin Sûresi(65)

''Kim bir kötülük işlerse onun kadar ceza görür, kim de kadın veya erkek mümin olarak faydalı bir iş yaparsa işte onlar cennete girecekler, orada onlara hesapsız rızık verilecektir.'' Mümin Sûresi(40)

''Musa(as); Ben hesap gününe inanmayan her kibirliden benim de Rabbim sizin de Rabbinize sığınırım, dedi.'' Mümin Sûresi(27)

''Ey Rabbimiz' Senin rahmetin ve ilmin her şeyi kuşatmıştır, o halde tövbe eden ve Senin yoluna girenleri bağışla, onları cehennem azabından koru.'' (Dua ayeti)

''Size azap gelip çatmadan önce Rabbinize dönün, O'na teslim olun, sonra size yardım edilmez. Siz farkında olmadan, ansızın başınıza azap gelmezden önce Rabbinizden size indirilenin en güzeline, Kur'an'a tâbi olun.'' Zümer Sûresi(54-55)

''Kişinin Allah'a karşı aşırı gitmesinden dolayı (yani isyanda aşırı gitme) bana yazıklar olsun, gerçekten ben alay edenlerdendim (yani ciddiye almayıp, adeta alay edercesine bir tavır sergileme) diyeceği o günden sakının.'' Zümer Sûresi(56)

''De ki; Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin, çünkü Allah bütün günahları bağışlar, şüphesiz ki o çok bağışlayan, çok esirgeyendir.'' Zümer Sûresi(53)

''Resûlüm söyle(Bizim adımıza de ki); Ey inanan kullarım! Rabbinize karşı gelmekten sakının, bu dünyada iyilik yapanlara iyilik vardır, allah'ın yarattığı yeryüzü geniştir, yalnız sabredenlere mükâfatları hesapsız ödenecektir.'' Zümer Sûresi(10)
Not; 'İyi davrananlara verilecek iyilik' cennet, sıhhat, afiyet; 'Allah'ın yeri geniştir' cümlesi ise, kâfirlerin veya fâsıkların arasında ibadet, taat, kulluğunun gereğini yapamayan kimselerin inancını yaşayabilecekleri yerlere hicret etmeleri veya edebilecekleri anlamını çıkarmıştır müfessirler. 

''Sana günah olarak husûmeti devam ettirmen yeterlidir, çünkü bu gıybete kapı açar.'' Hadis-i şerif

''Merhamet edin merhamet olunasınız, af edin af olunasınız. Yazık laf ebesi olanlara, yazık günahlarını bildiği halde istiğfar etmeyenlere.''  Hadis-i şerif

''Allah buyurur; Fazileti kullarımın merhametli olanlarında arayınız. Onlara sığının zira Ben merhametimi onlara yerleştirdim. Katı yüreklilerde merhamet aramayın, zira onlara da gadâbımı yerleştirdim.'' Hadis-i kudsi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder