13 Şubat 2015 Cuma

SECDE ET YAKLAŞ!

İnsan ahirette asıl yüzüyle yani sıfatıyla haşrolacaktır. Ağır basan sıfatı ne ise o surete girecektir. Bir ceza-i ilahi olarak suret değişikliği dünyada bir kavim üzerinde tecelli etmiştir ki bu husus Kur-an'ı Kerim'de bildirilmiştir. ''Biz onlara aşağılık maymunlar olun dedik,'' buyurularak o kavmin isyan edenlerinin maymun suretine girdikleri anlatılmaktadır. Ahirette insanın içyüzü ortaya çıkacaktır denebilir. Bir fiil o fiilin failinde muhkem hale gelecek ki artık o kişi o fiilin failidir. İşte esas yüzü odur. Kötü fiillerin faili olmaktan, böyle bir suret değişikliğine düçar olmaktan Yüce Rahman'a sığınırız. 
Bu ve benzeri cezalara uğramamak için uyanık olmalıyız. Gaflet insanı cahil bırakır. Cahil insan da çok yanlışlar yapar. Derken kötü fiillerin faili olur. Halk arasında yersiz yere insanları inciten, çeşitli zararlar veren, bilhassa diliyle yaralayanlara köpek gibi tabiri kullanılır.

Kurnaz insanlara tilki gibi, uysal insana kuzu gibi, çalışkana arı gibi, hatta bazılarına melek gibi diyerek kısmen de olsa insanların görünüşüne göre yani, onda sezilen vasıf ve karaktere göre bir benzetme yapılır ki bunun boşuna olmadığını görüyoruz. Misaller çoğaltılabilir; ikiyüzlü kimselere münafık derken, insanları kötülüğe yönlendirenlere şeytan gibi tabirleri kullanılır. Hak dostu üstadımız şöyle der; Size tavsiyem zamanın Ebu Cehiline uymayın, o Ebu Cehiller her devirde mevcuttur.

Kur'an baştan sona rahmettir. Cehennemden, azaptan bahseden ayetler kullar için rahmettir. O ayetler muhatabına daha oraya gitmedin, oranın nasıl bir yer olduğunu haber veriyorum, bir an evvel dön demektedir adeta. 

Bir yola çıkmış bilinçsizce gidiyorken önüne biri çıksa, bu yolun sonu felaketlerle kuşatılmış hemen geri dön dese o kişiye minnettar olur, hemen dönersin. İşte azap ayetleriyle bizleri uyaran Rabbimize minnettar olup, elhamdülillah beni başıboş bırakmadın, ayetlerinle uyardın hamdolsun Rabbim deyip, yanlış yollardan hızla dönmeli istikameti kollamalıyız. 

Bir ayet-i kerimede ''Secde edenlerle secde et'' buyuruluyor. Secde bir çok yollarla ve sebeplerle yapılır. Secdenin bir çok anlama geldiği söylenmektedir. Namaz içinde yapılan secde alnı ve avuç içlerini yere koyarak yapılan secdedir. Bu secde ile kul Yüce Allah'ın huzurunda acizliğini ifade eder. Allah'tan(cc) başkasına secde edilmez. Din alimleri korku veya menfaat sebebiyle bir başkasına secde edilirse kafir olunur demişlerdir. Bu secde sadece Allah'a(cc) aittir, aynı zamanda ibadettir. 

Secde sadece namazla sınırlı kalmamaktadır. Secde anında duaların daha ziyade müstecap olacağı ümidi vardır. Onun için bazen secdeye varıp dua edilir, bir nimete nailiyatta veya Rabbin maddi manevi nimetlerini hatırlayınca şükür niyetiyle secde edilir. Secdede tövbe istiğfar da edilir.

Kur'an okunurken secde ayetleri okunduğunda da okuyan ve dinleyen secde eder. Başka bir anlamda da itaat et, ibadet et, Allah'a(cc) yaklaşmak için gayret et, çaba göster anlamlarına da gelir. Çünkü Rabbimiz 'Secde et, yaklaş' buyuruyor. Yine ''Secde edenlerle secde et'' buyuruyor ki, Allah'a(cc) yaklaştıracak amellere ve Hakk'a yaklaşmakta olan kullara da işaret ediliyor. 

Mevlamız secdenin sırrına erdirsin, hakiki secde edenlerle beraber olmayı nasip eylesin inşaAllah.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder