20 Şubat 2015 Cuma

ŞÜKÜR VE SECDE

Nimet görülmeden şükredilmez. Şükretmezseniz de iman etmiş olmazsınız. Kul içinde bulunduğu maddi manevi nimetlerin idrakinde olacak ki, böylelikle şükretsin, değilse şükretmez. Şükürsüz kul da nankör bir vasfa sahiptir. Nankörler ise haktan uzaktır. Bu hususta Kur'an-ı Kerim'de pek çok ayet vardır. 

''İnsan çok zalim ve çok nankördür,'' ve ''Kim ki şükrederse nimetimi artırırım, kim de şükretmez nankörlük ederse azabım çetindir,'' gibi haberler, uyarılar, ikazlarla işin ciddiyetini Mevla haber vermektedir.

Bir ayet-i kerimede Allah(cc) buyurur; ''Ey iman edenler! Rüku edin. secde edin. Hasılı yalnız Rabbinize ibadet edin, hayırlar işleyin ki felaha eresiniz.'' Sure-i Hacc(77)

Bu ayet-i kerimede felaha ermenin şartlarının başında secdenin geldiği bildirilmekte, ayrıca rüku da geçmektedir ki rüku da namazın farzlarındandır. Azamet-i ilahi karşısında iki büklüm olma bir saygı ifadesi olduğu gibi, acz ve fakrını izhar etme tarzında pek çok hikmetler içerir. 

Mevlamız ayette kullarına rüku edin diye buyururken, bunun felaha ermeye bir vesile olduğunu bildiriyor. Bir de güzel hayırlar işleyin buyurarak kulun hayır üzere bir yaşam sergilemesini, hayırsız olandan uzak olmasını ve böylece felaha ermesini bildiriyor. 

Maddi manevi bir amaca ulaşmak için sebeplere tevessül şartı vardır ki, bu bir kanun-i ilahidir. Sebepsiz bir şeye vasıl olmak düşünülemez. 

''Ey iman edenler! Allah yolunda gereği gibi cihat edin. Sizi insanlar içinde bu emanete ehil bulup, seçen O'dur. Din konusunda size hiçbir zorluk da yüklemedi. Kur'an'da size müslüman adını veren O'dur. Ta ki Resul size şahit olsun. Siz de diğer insanlar nezdinde Hakk'ın şahitleri olasınız. Haydin namazı hakkıyla ifa edin, zekatı verin ve Allah'a sımsıkı bağlanın. O sizin biricik Mevlanızdır. Efendinizdir. O ne güzel Mevla ne güzel yardımcıdır.'' Sure-i Hacc(78)

Cihat düşmana karşı bütün gücünü harcamak demek olup 3 kısımdır;
Birincisi, kendisini açıkça belli eden düşmanla yapılan cihattır.
İkincisi, şeytanla yapılan cihattır.
Üçüncüsü, nefisle yapılan cihattır. Bu ayetteki emir üç kısmı da kapsamaktadır. 

Ayette Resul size şahit olsun buyurulmaktadır. Allah'ın elçisi yeryüzünde Hakk'ın şahididir. Rabbine olan muazzam imanı ve güveni, adalet, takva, mükemmel ahlak örneği olması ve yaşayan Kur'an olması ile Allah'ın(cc) rızasının tecessüs etmiş şeklidir. Yani en güzel model üsve-i hasenedir.

Rıza-i ilahiyi murat eden, felaha ermeyi, cennete girmeyi talep eden O'nu(as) rehber edinip, kendisini o modele uydurmaya çalışmalıdır. Böylece cemali sıfat-ı ilahiyelere nail ve Hakk'ın şahitleri olma vasfına mazhar olunabilsin. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder