10 Ağustos 2012 Cuma

MELEKLERE İMAN

Melekler nurdan yaratılmış latif varlıklardır. Onun için biz onları kendi sûret ve şekilleri ile göremeyiz. Fakat onlar istedikleri şekil ve sûretlerde görünmek kabiliyetindedirler.

Büyük peygamberlerden bazılarına kendi sûretlerinde göründükleri olmuştur. Meleklerin insanlar gibi yiyip, içme vb hususiyetleri yoktur. Sırf Cenâb-ı Hakka ibadet ve O'nun(cc) yüce emirlerine riâyet için yaratıldıklarından onlara nefis verilmemiştir. Bu itibarla onlardan hiçbir zaman isyan sâdır olmaz.

Sayılamayacak kadar çokturlar. Hadis-i şerife göre yeryüzüne inen her yağmur ve kar tanesini bir melek indirmekte ve bir damla indiren meleğe kıyamete kadar bir daha sıra gelmemektedir. Yağmur ve kar tanelerinin havada birbiriyle hiç çarpışmadan yeryüzüne inmesinin hikmeti de budur.

Melekler fazilet bakımından derece derecedir. Meleklerin peygamberleri diyebileceğimiz Cebrail(as), Azrail(as), Mikail(as) ve İsrafil(as)'dır. 

Melekler bir manada bize verilen ruh gibidirler. Nasıl ruhumuzu görmediğimiz halde inanıyorsak, onların da varlığına inanıyor, inkâr etmiyoruz ve edemeyiz. Hakikat güneşinin nurunu(Vahy-i ilâhi) insana taşıması bakımından meleğe iman, peygamberliğe imandır. Bunun içindir ki, meleği inkâr peygamberleri ve dolayısıyla vahy-i ilâhiyi inkâr etmektir, demişlerdir.

Meleklerin Hakka ibadetlerinin yanında başka görevleri de vardır. Bazısı Allah'ın(cc) emri ile insanlara yardım eder. Bilhassa ehl-i imanın zorda kaldığı zamanlarda, örneğin Bedir savaşında cereyan eden bir durumu Allah(cc) şöyle haber verir; ''Hani Rabbin meleklerine muhakkak Ben sizinle beraberim, haydi iman edenlere destek olun, Ben kâfirin yüreğine korku salacağım, vurun boyunlarına, vurun onların bütün parmaklarına, diye vahyediyordu.'' Enfal Sûresi(12)

''Melekler yüzlerine ve arkalarına vurarak tadın cehennem azabını (diyerek) o kâfirlerin canlarını alırken onları bir görseydin.'' Enfal Sûresi(50)

Bunlardan başka insanları koruyan muhafaza melekleri, amel defterimizi yazan Kirâmen Kâtibin melekleri ''ki bunlar iki melek olup, her insanın hayır ve şer adına yaptığı bütün amellerini kaydederler'' vardır. Keyfiyeti bizce meçhul olan meleklere has bir keyfiyetle yazarlar, kayda alırlar. Bu husus Kur'an-ı Kerim'de açıkça beyan edilmiştir. 

Kabirde sual sormakla görevli Münker ve Nekir melekleri, günahların affı için istiğfar eden ve insanoğlunun sırat-ı müstakimde yürümesi için duada bulunan meleklerin mevcudiyeti ile beraber, insanlarla irtibatlı çeşitli yollarla yardım eden pekçok meleklerin olduğu bildirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder