29 Eylül 2013 Pazar

İNFAK, HELÂL-HARAM

''Kim Allah rızası için bir bağırtlak kuşunun yuvası kadar bir mescit inşa ederse, Allah onun için cennette bir köşk inşa eder. (Yani kuş yuvası kadar da olsa katkıda bulunmak.)

''Bir de sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki; 'afv' etmek. İşte Allah ayetlerini size böyle açıklar.'' Bakara Sûresi(219)
Bu ayet-i kerime ile infak etmenin ayrı bir yönü haber verilmekte, açık bir beyanla kişinin hakkı olanlardan hak talep etmeyip afv etmesi, hakkını helâl etmesinin de ayrı bir infak olduğu beyan olunmaktadır. 

20 Eylül 2013 Cuma

DUA, YEMİN

''Rabbimiz bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürrüyetler bağışla ve bizi takva sahiplerine önder kıl.'' Furkân Sûresi(74)

''İşte onlara sabretmelerine karşılık cennetin en yüksek makamı verilecek ve orada (onlar) hürmet ve selâmla karşılanacaklardır. (Onlar) orada ebedi kalacaklardır. Orası ne güzel bir yerleşme (ikâme) yeridir.'' Furkân Sûresi(75-76)

''Resûlüm! De ki, kulluk ve yalvarmanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin ...''Furkân Sûresi(77)

14 Eylül 2013 Cumartesi

GÜNAHLAR, SEVAPLAR

''Hiçbir kimse midesinden daha tehlikeli bir kap doldurmamıştır. Halbuki insana kendisini ayakta tutacak kadar bir kaç lokma yeter. Muhakkak çok yemesi gerekiyorsa midesinin üçte birini yemeğe, üçte birini içeceğe, üçte birini de boş bırakarak nefesine ayırsın.'' Hadis-i şerif
Çıkan ders:
Efendimiz(sav) yemeğe içmeye bir ölçü getirmiştir. Her konuda olduğu gibi yeme içme konusunda da müminin ölçülü davranması gerektiğini beyan etmiştir.

''Ben sizin hakkınızda ancak mideleriniz ve tenâsül uzuvlarınız hususunda aşırılıktan ve nefsâni sapıklıklardan korkuyorum.'' Hadis-i şerif

3 Eylül 2013 Salı

NAMAZ

''Sana vahyedilen kitabı oku ve namazı kıl. Şüphesiz ki namaz hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir.'' Ankebut Sûresi(45)
Kısa bir açıklama:
(İnnesselâte teriha anil fahşa-i vel münker) ''Şüphesiz ki namaz hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar.'' Ayette hayâsızlık ve kötülük diye tercüme edilen fahşa ve münker kelimelerinin anlamı daha kapsamlıdır. Fuhşiyat alenî, açıktan işlenen bütün çirkinlikleri, edepsizlikleri ve ahlâk dışı davranışları ifade eden bir kelimedir. Münker de aklın ve şeriatın beğenmediği bütün uygunsuzlukları, kötü davranışları ve günahları ifade için kullanılır. Gerçekten şuurla kılınan bir namaz, namaz dışında da insanı her türlü çirkinliklerden, uygunsuz davranışlardan ve edep dışı hareketlerden alıkoyar. Günde 5 defa, günde 40 defa Rabbi huzurunda (iyyâke na'budü ve iyyâke neste'in) ''yalnız Sana kulluk ederim'' diyen bir musallinin elbette kötülüklerden uzak durması ve takva dairesi içinde olması gerekir.

2 Eylül 2013 Pazartesi

SU-İ EDEP

''Kim kendine gelen fakirliği hemen halka intikâl ettirirse (yani onlara açarak 'anlatarak' dilenmeye kalkarsa) onun fakirliğinin önüne geçilmez. Kime de fakirlik gelir, onu Allah'a açarsa Allah ona er veya geç rızkıyla imdat eder.'' Hadis-i şerif

''Kişinin iplerini alıp dağa gitmesi, oradan sırtında bir deste odun getirip satması onun için insanlara gidip dilenmesinden daha hayırlıdır. İnsanlar istediğini verseler de vermeseler de.'' Hadis-i şerif