27 Haziran 2013 Perşembe

SEVGİ VE YARDIMLAŞMA...

''Ey iman edenler! Selâmı yayınız, yemek yediriniz, akrabalarınızla alâkanızı kesmeyiniz, onlara yardımlarınızı devam ettiriniz, insanlar uyurken siz namaz kılınız, bu sayede selâmetle cennete girersiniz.'' Hadis-i şerif

Açıklama;
1) Bazı sünnetlerin yerine getirilmesi ve müstehapların yapılması cennete girmeye vesile teşkil eder.
2) Selâmı yaymak, fakir, yoksul ve muhtaçlara yemek yedirip ikramlarda bulunmak, yakın akraba ile ilişkileri kesmemek ve gece ibadetine devam etmek cennete girmeye vesile teşkil eden güzelliklerdir. 


21 Haziran 2013 Cuma

AF VE MÜSAMAHA

''Cömertlikte güneş gibi ol, ayıp ve kusurları örtmede gece gibi ol, tevâzuda yer gibi ol, incitme incinme af yolunu tut.'' Hadis-i şerif

''Bir kimseden kardeşi özür diler de özrünü kabul etmezse, onun günahı müslümanların yolunu kesip onlardan haraç alanın günahı gibidir.'' Hadis-i şerif

''Ya Eba Zer! Nerede olursan ol Allah'tan kork, fenalığa karşı iyilik et, halk ile daima iyi geçinmeye bak, halka mülayemette bulun.'' Hadis-i şerif

19 Haziran 2013 Çarşamba

SADAKA

''Mallarını gece ve gündüz, gizli ve açık hayra sarfedenler var ya onların mükâfatları Allah'ın yanında onlara korku yoktur, üzüntü de çekmezler.'' Bakara Sûresi(274)

''Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu yedi başak verip, her başağında yüz dane bulunan tohumun haline benzer. Allah dilediğine kat kat fazlasını da verir. Allah ihsanı bol olandır, hakkıyla bilendir.'' Bakara Sûresi(261)

18 Haziran 2013 Salı

KALP KATILIĞI

''Allah'ı unutarak lüzumsuz konuşmalara dalmayın. Çünkü Allah hatırlanmadan yapılan uzunca konuşmalar kalbi katılaştırır. Allah'tan en uzak olanlar ise kalbi katı olanlardır.'' Hz.Muhammed(sav)

''Dikkat edin, emel ve arzularınız uzayıp, size ecelinizi unutturmasın. Aksi takdirde kalpleriniz katılaşır.'' Hz.Muhammed(sav)

İzahı; Her iki hadis-i şerifte de kalp katılığına sebep olan şeyler hatırlatılıyor. Kalp katılığına sebebiyet veren pek çok şeylerden birinin de lüzumsuz konuşmalar olacağına dikkatleri çekiyor. Allah(cc) hatırlanmadan uzun uzun konuşmalarIN ve emel ve arzuların uzayıp gitmesinin (ölümü hatırlamamak')kalp katılığına sebebiyet veren faktörlerden olduğunun altı çizilmiş oluyor.   

14 Haziran 2013 Cuma

KARDEŞİNİN AYIBINI ÖRT...

Hz.Mesleme'den(ra) rivayetle; ''Bir kimse bir müslümanın ayıbını örterse, Allah-ü Tealâ da onun ayıbını dünyada ve ahirette örter. Bir sıkıntısını giderirse, Allah-ü Tealâ kıyamet gününün sıkıntılarını ondan giderir. Kim müslüman kardeşinin hacetini görürse, Allah-ü Tealâ da onun hacetini görür.'' Hz.Muhammed(sav)

Îzahı; Efendimiz(sav) bu hadislerinde açık bir ifade ile yapılan amellerin kendi cinsinden karşılık göreceğine işaret buyuruyor.

10 Haziran 2013 Pazartesi

YA HAYIR SÖYLE YA DA SUS..

Hz.Enes'den(ra) rivayetle; ''Gıybet eden kimsenin kefareti; o kimseyi, yani gıybetini ettiği şahsın kusurunu  Allah'ın affetmesi için istiğfar etmesidir. Yoksa tövbesi kabul olmaz. İlla gıybet ettiği kimse ile helâlleşmedikçe.'' Hz.Muhammed(sav)

4 Haziran 2013 Salı

SÖZ

Ebu Hureyre'den(ra) rivayetle; 
''Kul, Allah'ın hoşnut olduğu bir sözü önemsemeden söyleyiverir de, Allah onun derecesini yüceltir. Yine bir kul Allah'ın gazabını gerektirecek bir sözü hiç önemsemeden söyleyiverir de, Allah onu bu sözü sebebiyle cehennemin dibine atar.'' Hz.Muhammed(sav)

2 Haziran 2013 Pazar

NEFİS

''Ne mutlu o kişiye ki, kendi nefsinin ayıpları ile uğraşır da başkalarının ayıpları ile meşgul olmaz.'' Hz.Muhammed(sav)

Îzahı; Mümine yaraşan o ki, kendi eksik ve kusurlarını araştırıp, bunları düzeltmeye çalışıp da başkalarının kusurları ile meşgul olmamasıdır. Adeta kendi nefsine karşı savcı, din kardeşine karşı avukat muamelesi yapmasıdır.