29 Mayıs 2013 Çarşamba

MÜFLİS

Efendimiz(sav) sahabeye sorar; ''Müflis kimdir?'' Sahabe-i kiram hazretleri ''Bizim bildiğimiz müflis, malı olmayan veya olup da herhangi bir sebeple elinden çıkan yani iflas edendir,'' diyerek cevaplar. 

Bunun üzerine Efendimiz(sav) şöyle buyurmuştur; 

''Kıyamet günü bir kul mahşer yerine getirilir. Hesabı görülmek üzere amel defterleri açılır. Bu kişinin kabul olmuş pek çok güzel amelleri  mevcuttur. Namaz, oruç, hac, umre, infak, zekât, sadaka, ibadet-i taat gibi. 

27 Mayıs 2013 Pazartesi

ZİNADAN EŞET...

''El gıybeti min eşeddüz zina.'' Hz.Muhammed(sav)

İzahı; Öyle gıybetler olur ki, zinadan eşettir. Yani; insanlar üzerinde yaptığı tahribat büyük olup, yuvaların yıkılması, husûmetin artması, insanlar arasında adavet, soğukluk, tefrika gibi pek çok fitnelere sebebiyet vermesi söz konusudur. 

Efendimiz(sav) bu hususta da ümmetini uyararak, 'zinadan şedid' olduğu ifadesini kullanmıştır ki, tehlikenin boyutuna dikkatleri çekmek istemiştir. Bir başka tehlikesi ise, kul haklarına sebebiyet vermesidir. Zina her ne kadar fena, iğrenç bir fiil olsa da kul hakkı olmayabilir. Zinanın vebâli, cezası çok büyük olduğu için, gıybetin cezasının da o denli büyük olduğuna işaret edilmiş oluyor. 

24 Mayıs 2013 Cuma

HUCURAT SÛRESİ

Allah-ü Tealâ buyurur; Müminler ancak kardeştirler, öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki esirgenesiniz.(10)

22 Mayıs 2013 Çarşamba

HÜMEZE SÛRESİ


''Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi âdet edinen herkesin vay haline! O ki mal toplamış ve onu sayıp durmuştur.''(1-2)

SORUMLUSUN...

''Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin ardına düşme, çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi ondan sorumludur.'' İsra Sûresi(36)

20 Mayıs 2013 Pazartesi

SÖZ...

''İnsan hiç bir söz söylemez ki, yanında onu gözetleyen bir melek yazmaya hazır bulunmasın.'' Kâf Sûresi(18)

Îzahı; Bu ayet-i kerime dilin korunması ve ağız disiplini konusunda en temel ve en genel esâsı bildirmektedir. Güzel veya çirkin, hayır veya şer ağızdan çıkan her sözün kaydedileceğini hiç bir şüpheye yer bırakmayacak kesinlikte ortaya koymaktadır. 

Böylesine yakından bir tâkip, tespit ve denetime tâbi olduğunu bilmek dili koruma konusunda alınabilecek en etkili tedbirdir. İnsan neşeli ve üzüntülü anında ağzından çıkan her sözün kelime kelime hesabını vereceğini unutmamalıdır. 

14 Mayıs 2013 Salı

KALBİNE İMAN YERLEŞMEYENLER...

''Ey dili ile îman edip, kalbine iman yerleşmeyenler! Gıybet etmeyin, insanların gizli şeylerini araştırmayın. Çünkü bir müslümanın sır perdesini yırtıp, gizli şeylerini açığa vuranın, Allah-ü Tealâ sır perdesini yırtar, kötülüklerini meydana çıkarır.'' Hadis-i şerif

11 Mayıs 2013 Cumartesi

SABREDENLERİ MÜJDELE!..

''Muhakkak sizi biraz korku, biraz açlık ve mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltmekle deneriz, sabredenleri müjdele.'' Bakara Sûresi(155)

''Yeryüzünde ve kendi nefislerinizde uğradığınız hiçbir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce bir kitapta(Levh-i Mahfuz'da) yazılmış olmasın. Şüphesiz bu Allah'a göre kolaydır. Böylece elinizden çıkana üzülmeyesiniz ve Allah'ın size verdiği nimetlerle şımarmayasınız. Çünkü Allah kendini beğenip, övünen hiçbir kimseyi sevmez.'' Hadîd Sûresi(22-23)

''Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah'tan yardım dileyin. Şüphe yok ki, Allah sabredenlerle beraberdir.'' Bakara Sûresi(153)

''(Tâlût'un askerleri) Câlût ve askerleriyle karşı karşıya gelince şöyle dediler; Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır, ayaklarımızı sağlam bastır ve şu kâfir kavme karşı bize yardım et.'' Bakara Sûresi(250)

''Onlar öyle kimseler ki, Allah anıldığı zaman kalpleri titrer, başlarına gelene sabrederler, namaz kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah için) harcarlar.'' Hac Sûresi(35)

''Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış, başına gelenlere sabret. Doğrusu bunlar azmetmeye değer işlerdir.'' Lokman Sûresi(17)

9 Mayıs 2013 Perşembe

SABIR

''(Resûlüm!) De ki; eğer Allah'ı seviyorsanız bana tâbi olun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.'' Âl-i İmran Sûresi(31)

''Andolsun ki, Resûlullah, sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.'' Ahzâb Sûresi(21)

''Sabredin, genişliği beklemek ibadettir. Eleminden şikayet etmemek, musibetini anlatmamak Allah-ü Zülcelâl'i tâzimden ve O'nu bilmekten ileri gelir.'' Hz.Muhammed(sav)

2 Mayıs 2013 Perşembe

BİR ÖĞÜT...

Abdülkâdir(ks)'dan bir öğüt...

Ümitsizliğe kapılma, yapan Allah'tır(cc). Bir darlık gelir, az sonra geçer, gider. Sen sabırlı olmaya bak. Belâdan kaçma, sabırlı ol. Peygamberlik hâlini ele al. İçinde belâ ve sabır vardır. Velâyet hâlini al. 

İçinde darlık, yanında da sabır mevcuttur. Belâlar da onunla def olur. Belânın olmadığı yerde sabır da bulunmaz Belâdan kaçan sabrı bir yana atar, sabrı bırakan da cümle mânevi hâllerden mahrum olur. 

1 Mayıs 2013 Çarşamba

BİR HAK DOSTUNDAN...

İnsan yetmezin çocuğu olmalı, madden tok gözlü kanaatkâr olmalı. Buna rağmen mânen doyumsuz olmalı. O hep ashâb-ı kiram hazretleri gibi 'heblin mezid, heblin mezid' demeli. Yani daha yok mu deyip, sürekli ukba yamaçlarına tohum atma şevki, heyecanı, coşkusu içinde olmalı.