28 Ocak 2013 Pazartesi

RIZA-İ İLÂHİ

Rıza-i ilâhi sadece ibâdet-ü taate bağlı olmadığı gibi, yalnızca seyr-u sülûk-i ruhâniyle(Hak yolunda yürümek) ulaşılan bir ufuk da değildir. O'na(cc) yürüyen insanın hep tetikte olması ve Allah'a(cc) sığınması gerekmektedir.

21 Ocak 2013 Pazartesi

CENÂB-I HAKKA TEVECCÜH

Hem dünün, hem bugünün Bel'am ibn Bauraları, Bersisaları, Karunları önümüzde birer ibret tabloları olarak durmaktadır.

16 Ocak 2013 Çarşamba

ALLAH'IN(CC) HOŞNUTLUĞUNU KAZANMAK

Peki bunlar Allah'ın(cc) hoşnutluğunu kazanmaya yeterli midir?

15 Ocak 2013 Salı

DUA, ZİKİR VE HAKKA TEVECCÜH

Şahsi dualarımızda en çok zikretmemiz gereken hususlar ve dualarımıza derinlik katan mülâhazalar nelerdir?

12 Ocak 2013 Cumartesi

HÜLÂSA

Şâyân-ı ibrettir ki; gönül için ızdırap, çile ve elemleri namazla yoğuran bir lütûf sadedindeki bayramlar namazla başlar. Bu bakımdan dünyada namaz ehli olanlara ahiret hayatının bir bayram olarak lûtfedileceğini düşünmek kâbildir. Çünkü namaz; kulu her yönüyle kemâle erdiren ve ilâhi mükâfata hazırlayan bir muhteva taşır.

10 Ocak 2013 Perşembe

NAMAZ BİR FARKTIR

Hz.Peygamber(sav) Müslüman olan bir kimseye; ''İslâmın alâmeti namazdır. Kim ki gönlünü namaza vererek, vakitlerini, sünnetlerini gözeterek namazını edâ ederse, o mümindir;'' buyurarak ilk önce namazı öğretir.

9 Ocak 2013 Çarşamba

NAMAZDAN UZAK OLANLAR

Gönül ehli namazdan uzak olanları îkaz sadedinde şöyle buyurur; ''Mal, mülk ve servetin çokluğundan gaflete düşüp namaza yaklaşmayanlar Karun ile haşrolunacaklar. Saltanat ve idareden dolayı yanaşmayanlar Firavun ile haşrolunacaklar. Yüksek devlet memurluğundan ötürü yanaşmayanlar Haman ile haşrolunacaklar. Ticaret ve kazançtan dolayı yanaşmayanlar da peygamber düşmanı olan Ubeyd bin Halef ile haşrolunacaklardır.''

Namazdan uzak kimselerin 'nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz' sırrınca son nefesleri tehlike arzeder ve ızdıraplı olarak can verirler. Kabir onları sıkar ve cehennem çukurlarından bir çukur olur. Kıyamette de Cenâb-ı Hakkı kendilerine gazaplanmış olarak bulurlar. Hesapları çok çetin geçer ve nihayet cehenneme atılırlar. 

Hadis-i şerifteki; ''Kim bir namazı unutursa, onu hatırladığında hemen kılsın. Onun bundan başka kefareti yoktur,'' beyanına dikkat edilmezse, dağ gibi yığılan namaz borçları neticede kulu ahiret perişanlığına düçar eder.

8 Ocak 2013 Salı

GAFİLÂNE KILINAN NAMAZLAR

Âdab ve erkândan uzak bir gönülle kılınan ve içine iblisin karıştığı namaz âdeta kulun yüzüne çarpılacak bir günah paçavrası hükmündedir. Ayette buyurulur; ''Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarında gafildirler. Onlar (namazlarıyla insanlara) gösteriş yaparlar, hayra da mâni olurlar.'' Maûn Sûresi(4-7)

6 Ocak 2013 Pazar

DOSDOĞRU KILINAN NAMAZ

Kur'an-ı Kerim'de Cenâb-ı Hakkın namazla alâkalı beyan buyurduğu emirler ''Namaz kılın'' şeklinde değil, ''Namazı dosdoğru kılın'' şeklindedir.

2 Ocak 2013 Çarşamba

YEGÂNE SIĞINAK OLARAK NAMAZ

İbadetlerin en müstesnası olan namaz, Allah'a(cc) ilticanın en müstesnasıdır. Bu itibarla herhangi bir güçlük, sıkıntı, musibet, felâket, çile veya azap ve gazap tecellileriyle karşılaştığında hemen namaza sarılmalıdır. Bu Hz.Peygamber'in(sav) hayatında sıkça tatbik eylediği bir sünnet-i seniyyedir.