31 Ağustos 2012 Cuma

TEBLİĞ

İlâhi emirleri dosdoğru olarak, emredildikleri şekilde insanlara tebliğ ederler. Onların tebliğlerinde kendilerinden ne ilâve, ne de eksiklik vardır.

30 Ağustos 2012 Perşembe

FETANET

Peygamberler insanlar içinde her bakımdan; bilhassa, akıl ve uyanıklık açısından en üst derecededirler. Kuvvetli bir hafıza, yüksek bir mantık ve ikna kabiliyetine sahiptirler.

28 Ağustos 2012 Salı

EMANET

Peygamberler beşeriyetin en emin kimseleridir. Ehl-i iman olmayanlar bile onlara sonsuz bir güven içindedir. 

Nitekim Hz.Peygamber(sav) hakkında söylenen ''Muhammed'ül Emin'' tabiri müşriklerin de dillerinden düşmez ve onlar emanetlerini Resulullah'a(sav) teslim ederlerdi. 

Hatta Mekke'ye hicret edeceği zaman O'nda(sav) müşriklerin emanetleri vardı. Ölüm tehlikesine rağmen Hz.Ali'yi(ra) Mekke'de bırakıp, emanetleri sahiplerine teslim etmesini buyurdu. 

16 Ağustos 2012 Perşembe

SIDK

Peygamberler söz ve fiillerinde daima doğruluk üzeredirler. Söz ve fiilleri birbirinin aynası durumundadır. Onların doğruluğunu düşmanları dahi tasdik etmiştir. Nitekim Peygamber Efendimiz(sav) hakkında malûmat edinmek için henüz iman etmemiş olan Ebu Süfyan'a Bizans imparatoru Heraklüyus ''Muhammed'in hiç yalan söylediği ya da sözünde durmadığı oldu mu?''  diye sorduğunda, Ebu Süfyan'ın cevabı ''Hayır, O verdiği sözü tutar'' olmuştur ki, o günlerde Efendimiz'e(sav) karşı baş düşmanlardan idi. Sıdk peygamberlerin müşterek sıfatıdır. 

12 Ağustos 2012 Pazar

PEYGAMBERLERE İMAN

Peygamberler hidayet rehberidirler. İnsanoğlu kendi başına sırat-ı müstakimde dosdoğru yürümek hususunda zafiyet gösterip, nice hatalara düşer ve düşmeye müsait bir varlıktır. Onun içindir ki Cenâb-ı Hak onu kendi fazlından peygamberler ile takviye etmiştir.

11 Ağustos 2012 Cumartesi

KİTAPLARA İMAN

Cenâb-ı Hak ilk insan ve ilk peygamber Hz.Âdem'den(as) itibaren beşeriyete emir ve nehiylerini evvel zamanlarda suhuflar halinde göndermiş, sonra nesiller çoğaldıkça içtimai meseleler arttıkça da katından büyük kitaplar göndermiştir. Bunlar 4 tanedir; ZEBUR, İNCİL, TEVRAT, KUR'AN. Hepsi kendi döneminin hak kitaplarıdır. Dolayısıyla kitaplara iman onların Allah'tan(cc) indirildiği asıl şeklinedir. 

10 Ağustos 2012 Cuma

MELEKLERE İMAN

Melekler nurdan yaratılmış latif varlıklardır. Onun için biz onları kendi sûret ve şekilleri ile göremeyiz. Fakat onlar istedikleri şekil ve sûretlerde görünmek kabiliyetindedirler.

5 Ağustos 2012 Pazar

TEKVİN

Cenâb-ı Hakkın yaratma sıfatıdır. Bu yoktan var etme demektir. Yalnız O'na(cc) mahsustur. Sayısız alâmetler O'nun(cc) eseridir. Diğer fiili sıfatlar da tekvin sıfatı içerisindedir. Mümit, Muhyi, Rezzak ve diğerleri, bütün esma ve sıfatları tekvin sıfatında cem olmuştur. 

Ayet-i kerimede; ''O Allah ki yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı, sonra (Kendisine has bir şekilde) semaya yöneldi, onu yedi kat olarak yaratıp düzenledi. O herşeyi hakkıyla bilendir.'' Bakara Sûresi(29) 

''Yeşil ağaçtan sizin için ateş çıkaran O'dur. İşte siz ateşi ondan yakıyorsunuz.'' Yasin Sûresi(80)

Tekvin sıfatı diğer sıfatlardan farklıdır. Kâinatın sır ve esrarı tekvin sıfatında gizlidir. Bu itibarla yaratılan her zerre Cenâb-ı Hakkı şehadet halindedir. 

2 Ağustos 2012 Perşembe

KELÂM

O Allah(cc) kelâm sahibidir. Bunun için sese, harflere ve bunlardan meydana gelen kelime ve cümleleri tertiplemeye muhtaç değildir. Yani O'nun(cc) konuşması harf ve sesten de münezzehtir.