28 Temmuz 2012 Cumartesi

KUDRET

O(cc) sonsuz kudret sahibidir. O'nun(cc) için hiçbir güçlük yoktur. Kur'an-ı Kerim; ''Hiç şüphesiz ki Allah herşeye kâdirdir,'' şeklinde bir hülâsa ile ifade eder. 

Bu hususta Hz.Mevlâna buyurur; ''Her ne kadar bu dünya senin nazarında çok büyük ve nihayetsiz görünse de, bilesin ki ilâhi kudret karşısında o bir zerre bile değildir. Gözünü aç da bir bak! Bir zelzele, bir kasırga, bir sel felâketi dünyayı ve içindekileri ne hâle getiriyor. Unutma ki bu dünya ilâhi kudret önünde adeta bir saman çöpüne benzer. İlâhi irade bazen onu yükseltir, bazen de alçaltır, bazen gül bahçesine, bazen diken haline kor.''

''Bilmez misin göklerin ve yerin mülkiyet ve hükümranlığı yalnızca Allah'ındır. Sizin için Allah'tan başka ne bir dost ne de bir yardımcı vardır.'' Bakara Sûresi(107)

25 Temmuz 2012 Çarşamba

İRADE

Allah-ü Tealâ dilediğini murad eyler ve dilediğince işler. O'nun(cc) olmasını murad ettiği şeye emri sadece ''OL'' demekten ibarettir. O şey hemen oluverir.

19 Temmuz 2012 Perşembe

BASAR

Cenâb-ı Hakkın görmesi de diğer sıfatları gibi zât-ı ilâhisinin müktezâsıdır. O(cc) herşeyi hakkıyla görür, El-Basir'dir. O'nun(cc) nazarında gizli kalan hiçbirşey yoktur. 

Gerçek müminler gizli, aşikâr her zaman ve mekânda bu ilâhi sıfatlara vukûfiyet halinde olur ve kendilerinin daima ilâhi murakebe altında olduklarından gâfil olmazlar. 

''Gözler O'nu idrâk edemez, O ise gözleri idrâk eder. O lâtiftir ve habîrdir.'' En'am Sûresi(103) 

18 Temmuz 2012 Çarşamba

SEMÎ

Allah(cc) herşeyi işiticidir. O'nun(cc) işitmesi bizim işitmemizden münezzehtir. O'na(cc) gizli kalan hiçbir ses yoktur. İşitme sıfatına hâiz bütün varlıklar Cenâb-ı Hakkın bu sıfatının tecellisi ile işitirler. 

Cenâb-ı Hak, Es-Semî sıfatını El-Basar sıfatı ile birlikte Kur'an-ı Kerim'de defalarca zikretmekte ve insanoğluna ilâhi müşahedesini hatırlatmakta, böylece beşerin sırat-ı müstakimden ayrılmamasını ferman buyurmaktadır.

17 Temmuz 2012 Salı

İLİM

Allah(cc) ilim sahibidir ve O'nun(cc) ilmi herşeyi kuşatmıştır. O'nun(cc) ilmi dışında kalan hiçbirşey yoktur. O(cc) olmuş, olacak herşeyi hakkıyla bilendir. Herşey O'na(cc) uyar ve aşikârdır. Ayet-i celilede şöyle buyurur; ''Şüphesiz ki ne yerde, ne de gökte hiçbirşey Allah'a gizli kalmaz.'' Âl-i İmran Sûresi(5)

16 Temmuz 2012 Pazartesi

HAYAT

Allah(cc) hayat sahibidir ve bu hususiyeti Kendi zâtıyla kâimdir. Esmâ-i hüsnâda Hayy tabiriyle bilinen devamlı, mutlak hayat sahibidir. Bütün hayatlar O'nun(cc) bu yüce sıfatının bir tecellisi olarak vardır ve izâfidir. 

14 Temmuz 2012 Cumartesi

KIYÂM Bİ'NEFSİHİ

Allah-ü Tealâ bizâtihi vardır. Kayyûm'dur. Esmâ-i ilâhiyeden olan Kayyûm; ezelden, ebede kendi zatıyla kayyûm, kâim ve dâim var olan, varlığından hiçbir kimseye, hiçbir şeye muhtaç olmayan demektir. 

Bu hususta Kur'an-ı Kerim'de ''Ey insanlar! Hepiniz Allah'a muhtaçsınız. Allah ise (herşeyden) müstağnidir. Hiçbir şeye muhtaç değildir ve övülmeye lâyık olandır.'' Fatır Sûresi(15) 

Eğer kul Cenâb-ı Hakkın zâtının müktezası olan bu sıfat-ı âliyesini müdrik ve ona kâmil manada iman halinde olmazsa, Allah(cc) hakkındaki inancı eksik ve geçersiz olur.  

12 Temmuz 2012 Perşembe

MUHALEFETÜN Lİ'L-HAVÂDİS

Allah'ın(cc) eşi ve benzeri yoktur. Yani, yaratılmışların hiçbirine benzemez. Dolayısıyla O(cc) her türlü beşeri sıfatlarla tasviften münezzehtir. 

Bu hususta Allah(cc) şöyle buyurur; ''Onlar(müşrikler ve münkirler) Allah'ı hakkıyla tanıyıp, bilemediler. Kıyamet günü bütün yeryüzü O'nun tasarrufundadır. Gökler O'nun kudret eliyle dürülmüş olacaktır. O, müşriklerin ortak koştuklarından yüce ve münezzehtir.'' 

10 Temmuz 2012 Salı

VAHDÂNİYET

Yaratıldığı andan itibaren akıp giden, ahenkli, seyri hiç aksamayan, nizâm içinde ve içiçe  olan kâinat sadece tek bir kudretin eseri olduğunu ifade ve izah için kâfidir. 

9 Temmuz 2012 Pazartesi

BEKÂ

Allah'ın(cc) varlığının sonu yoktur, ebedîdir. Kur'an-ı Kerim'de buyurulur; ''O'ndan başka ilâh yoktur, O'nun zatından başka herşey yok olacaktır. Hüküm O'nundur ve siz ancak O'na döndürüleceksiniz.'' Kasas Sûresi(88) 

''Yeryüzünde bulunan her canlı yok olacak, ancak azâmet ve ikram sahibinin zâtı bâki kalacak.'' Rahman Sûresi(26-27)

Bekâ sıfatının bu dünyada tecellisi yoktur. Bunun için dünyada herşey adeta bir devremülk gibidir. Zira Cenâb-ı Hak bu sıfatını, yani bekâ sıfatını yalnız Kendisine tahsis buyurmuş ve mahlûkâtını fanilikle memul kılmıştır. 

6 Temmuz 2012 Cuma

KIDEM

Varlıkların sebep, netice münasebetlerine bağlı olarak, onların bir ilk sebepten başlaması da mantıkî bir zarûrettir. O Allah(cc) ki, O'nun(cc) yüce varlığının başlangıcı yoktur. Herşeyin başlangıcı O'dur(cc). O(cc) kadim ve ezelidir. 

Âyet-i kerime buyurur; ''O evvel, âhir, zâhir ve bâtındır.'' Hadid Sûresi(3) 

Efendimiz(sav) buyurur; ''Bidâyette Allah vardı, O'ndan önce bir şey yoktu.''

4 Temmuz 2012 Çarşamba

VÜCÛD

Allah(cc) vardır ve varlığı hiçbirşeye muhtaç değildir. Bu itibarla Vacib'ul Vücûd denir. Cenâb-ı Hakkın dışında bütün mahlûk, O'nun(cc) yarattığı  mahlûkâttır. ''Allah ki, O'ndan başka ilâh yoktur, O diridir, Kayyûm'dur. Kendisine ne uyku gelir, ne uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi O'nundur.'' Bakara Sûresi(255)

3 Temmuz 2012 Salı

ALLAH'A(CC) İMAN

Gökleri, yeri ve ikisinin arasındakileri yoktan var eden kâinatın hâlıkı Allah-ü Teâla'yı kâmil manada idrâke insanın aklı kâfi gelmez ve âciz kalır.