31 Mayıs 2012 Perşembe

İSLÂM

1.İlk insan, ilk peygamber olması itibarı ile Hz.Âdem(as) ile başlayıp, devam eden din-i mübinin her oluş safhasında muhtevası aynıdır. Fark sadece beşeri hayatın gösterdiği gelişmeler istikametindeki içtimai hükümlerde görülür. Buna göre Hz.Âdem'den(as) Ahirzaman nebisi'ne(sav) kadar ilahi tebliğ mahsulü olan ve adına din denilen müessesede muhteva hep aynıdır ve o muhtevanın adı hep İslâm'dır.

28 Mayıs 2012 Pazartesi

KÜLLİ İRADE İLE CÜZ'İ İRADENİN İRTİBATI

Bilindiği üzere külli irade, Rabbül Âlemin'in herşeye şamil emri ve dileğidir. O(cc) birşeye 'OL' derse  olur. O(cc) irade ettiğini, dilediğini murad eyler ve dilediğince işler. Evet O'nun(cc) olmasını murad ettiği şeye emri sadece 'OL' demekten ibarettir. O hemen oluverir. O'nun(cc) hikmetinden sual olunmaz.

25 Mayıs 2012 Cuma

İRADENİN ROLÜ

İradenin rolü olan ve olmayan durumları açıklayınız.

24 Mayıs 2012 Perşembe

KÖTÜ AHLÂKTA İRADENİN ROLÜ

Ahlâk-ı seyyie denilen kötü ahlâkta iradenin rolü var mıdır?

22 Mayıs 2012 Salı

İRADE VE AHLÂK

İrade-i cüz'iyyenin insanın ahlâkı ile ne gibi bağlantısı vardır?

18 Mayıs 2012 Cuma

İRADENİN GÜCÜ

İrade zayıf ya da kuvvetli olabilir mi? Olursa bunun nedeni nedir?

16 Mayıs 2012 Çarşamba

CÜZ-İ İRADE VE SORUMLULUK

Cüz-i irade ile insan hangi hususlarda sorumludur?

15 Mayıs 2012 Salı

İRADE-İ CÜZ'İYYE

İrade-i ilahiye; Allah'ın(cc) emri ve isteği, irade-i külliye; külli irade, Allah'ın(cc) herşeye şamil emri ve dileğidir. Lügat manası ile böyle tarif edilmiştir. 

14 Mayıs 2012 Pazartesi

BUHUL

Buhul, cömertliğin zıddıdır. Cömertliği tarif eden ve cömertlerle ilgili pekçok ayet ve hadis olduğu gibi, cimriliği tarif eden ve cimrilerden bahseden ayet ve hadisler de mevcuttur. Bunlardan birkaç örnek vererek cimriliği ve tehlikelerini bir nebzede olsa anlamaya çalışalım.

10 Mayıs 2012 Perşembe

PEYGAMBERLERİN MÜŞTEREK SIFATI

Cömertlik cümle peygamberlerin müşterek sıfatıdır. Hz.İbrahim'in(as) cömertliği; Hak uğruna canını ateşe atacak kadar, evlâdını kurban edecek kadar ve malını hibe edercesine idi.

8 Mayıs 2012 Salı

SAHABE-İ KİRAM HZ. VE CÖMERTLİK

Sahabe-i Kiram Hazretleri, inandıkları gibi yaşamak için inançları, dinleri uğruna cömertçe davranmışlardır. Anayurtlarını, mallarını, mülklerini bir çırpıda bırakıp Mekke'den zahiren elleri bomboş çekip gittiler. Ama gönülleri, kalpleri dopdoluydu.

3 Mayıs 2012 Perşembe

HADİSLERDE CÖMERTLİK

''Kim kendisine sığınanın ricasını kesip atarsa, Allah da onun ricasını kesip atar.'' Hz.Muhammed(sav)

2 Mayıs 2012 Çarşamba

İYİLİĞİN MÜKÂFATI

İnsanın kendi nefsine karşı cömert veya cimri oluşunu şöyle izah edebiliriz; kişi nefs-i emmaresine karşı gayet cömert olur da, çok değerli olan Ruh-u Sultaniye'ye karşı gayet cimri olabilir. Evet, dünyasına karşı cömert olur, ukbasına karşı cimri olabilir.