24 Nisan 2012 Salı

CÖMERTLİK VE BUHUL

Cömertlik sıfatı mümine has bir sıfattır. Kur'an-ı Kerim'de pek çok ayet-i kerimede infak olarak bahsedilir ve imandan sonra namazla beraber zikredilir. Örneğin Bakara Sûresi'nin 3.ayetinde ''Onlar namazı kılar ve verdiğimiz rızıklardan infak ederler,'' buyurulur.

18 Nisan 2012 Çarşamba

HAVF VE RECA

Gelecek adına emellerle dopdolu olma ve arzu edilen şeylerin ümidiyle yaşama manalarına gelen reca, tasavvufi görüşte; gönülden istenen birşeyin tahakkuk etmesi inancıyla meydana geleceğini ümit etme şeklinde tarif edilmiştir.

16 Nisan 2012 Pazartesi

ALLAH(CC) İSRAF EDENLERİ SEVMEZ!...

İsraf konusunu birkaç hadis-i şerif ve ayetle kapatalım. Rivayet edilir ki; birgün Efendimiz(sav) yoldan geçerken, yol üzerinde bir şahıs oturuyor ve o şahıs Efendimiz'e(sav) selâm veriyor.

14 Nisan 2012 Cumartesi

İSRAFTAN KURTULMAK

Her kötü vasıf gibi bundan da kurtulmanın çareleri nelerdir bir nebze tetkike çalışalım; 

1. Her mevzuda olduğu gibi bu mevzuda da sağlam bir iman, yani bu hususta bildirilen ayet ve hadislere inanmak.

13 Nisan 2012 Cuma

İSRAF EDENLER.....

Bilinmelidir ki, nefsin pek çok tehlikeli yollarından biri de israftır.  İsraf insanların günahlara girmesine sebebiyet verir. Örneğin;

10 Nisan 2012 Salı

İSRAFLA İLGİLİ BAZI AYET-İ KERİMELER

Müminûn Sûresi'nde(3); ''Boş uğraş ve lüzumsuz sözden(malayaniden) yüz çevirmişlerdir onlar,'' buyurulmaktadır. Bu ayetin manası geniş kapsamlı olup, pek çok şeye işaret eder. Şöyle ki; malayani boş, yersiz, faydasız, lüzumsuz gibi anlamlara gelir ki, israf konusuyla da irtibatlıdır.

9 Nisan 2012 Pazartesi

İSRAFLA İLGİLİ BAZI HADİS-İ ŞERİFLER

Rivayete göre Peygamber Efendimiz(sav) bir seferinde, bir göl ya da dere kenarında abdest alıyor ve suyu gayet ölçülü kullanıyor. Bu durumu gören sahabe; ''Ya Resulallah! Burdada mı iktisat ediyorsunuz?'' diye sorunca Efendimiz(sav) buyuruyor; ''Evet, her durumda iktisat gereklidir.''

7 Nisan 2012 Cumartesi

İSRAF

İsraf; genel anlamda Allah'ın(cc) kullarına maddi manevi vermiş olduğu nimetleri ve imkânları lüzumsuz yerde çarçur etmesidir.

3 Nisan 2012 Salı

ZULÜM VE ZALİM

Zulüm lûgat manasıyla; haksızlık, eziyet, işkence, bir hakkı kendi yerinden başka yere koyma gibi manalara gelir. Zulüm, Kur'an-ı Kerim'de açık ifadelerle anlatılır. Allah(cc) buyurur ki; ''Ben kendime zulmü haram kıldım, size de haram kıldım,'',''Biz kimseye zulmetmeyiz, fakat siz kendi kendinize zulmediyorsunuz.''