28 Şubat 2012 Salı

SEVİYE

Bazen muhatabın durumu onun seviyesine inmeyi gerektirir. Muhatabın seviyesine göre konuşmak ilâhi bir ahlâktır.

27 Şubat 2012 Pazartesi

TEBLİĞ VE AMEL MÜNASEBETİ

Yaşadığını anlatmak, anlattığını da mutlaka yaşamak bir tebliğ insanının en önemli prensiplerinden biri olmalıdır. Zira tebliğ insanı hakiki mümin olma yolundadır. Hakiki mümin ise, iç ve dış bütünlüğüne ermiş insan demektir.

23 Şubat 2012 Perşembe

TEBLİĞ VE NİFAK

Murakabe ve muhasebe duygusu, tebliğ ve irşat eden kişinin  daima göz önünde bulundurması gereken bir husustur. İrşat ve tebliğ eden kişi, daima iç alemini kontrol etmeli, duygu ve tasavvurlarını denetlemeli, anlattıklarını önce nefsine kabul ettirip, kalp âlemine yerleştirmelidir.

21 Şubat 2012 Salı

FEDAKÂRLIK

İrşad ve tebliğ vazifesi, fedakârlık ister. Fedakârlık göze alınmadan bu görevi yürütebilmek adeta muhaldir. Evet, tebliğ edici şahıslara pek çok sorumluluk düşmektedir ki, bunlardan birisi de fedakârlıktır.

20 Şubat 2012 Pazartesi

ŞEFKAT KAHRAMANI

Tebliğ insanı herşeyden evvel bir şefkat kahramanı olmalıdır. O kaba kuvvet kullanarak hakkı kabul ettirme gibi yanlış bir yola tevessül etmemelidir.

İRŞAD VE TEBLİĞ

İrşad ve tebliğ en mukaddes bir vazifedir. Bu mukaddes vazifenin de kendine has hususiyetleri ve mesuliyetleri vardır.

Tebliğ vazifesi ile görevli şahsın ciddi, samimi, vakurlu olup, bu kudsi görevin hukukunu koruması lâzımdır. En azından bu konuda çok gayretli olması elzemdir.

Bu konuda başta îmandan sonra ilm-i ilâhide derinleşme gerekir ki, buna îman-ı billâh, marifetullah, muhabbetullah da denir. Tebliğ ve irşad peygamber mesleğidir denebilir. Evet cümle resûl, enbiya tebliğ vazifesi ile memur olmuşlardır. Bu mukaddes vazife saf, duru olmayı gerektirir. 

16 Şubat 2012 Perşembe

SOHBET

Tasavvufta sohbet çok önemlidir. Sohbet ve zikir iki ana unsur olarak değerlendirilir. Bunlardan biri olmazsa olmaz. Tek ayakla yürüyüp mesafe kat edilemeyeceği, tek kanatla kuşun uçamayacağı gibi, tek yönlü terakki olmaz düsturu vardır. Kaide olarak zikir ve sohbet şarttır.

15 Şubat 2012 Çarşamba

GÜZEL SIFATLAR

Mürşitlerin müritlerinden istedikleri şeyler; teslimiyet, itaat, edep, sadakat, nezaket, merhamet, cehd-i gayret gibi güzel vasıflardır ki, bunlar ve benzeri güzel sıfatlar binanın temel unsurları hükmündedir.

Tasavvuf bir eğitim-öğretim mektebidir. Bu mektebin ana kitabı Kur'an-ı Kerim, tebliğcisi Resul-ü Kibriya'dır(sav). Bunları tanıyıp, öğreten ve bu hakikâtleri, eğitim metodlarını, terbiye metodlarını tespit edip, insanlara ulaştıranlar da verâset-i enbiyalardır. Yani mürşid-i kâmillerdir. 

Kur'an-ı Kerim'de peygamber kıssaları mevcuttur. Hatta Kur'an'ın 1/3'ünü kıssalar teşkil eder. Bunları okuyup, öğrenmek ve bu kıssalardan ders almak elzemdir.


14 Şubat 2012 Salı

MERHAMET KAPISI

                                       
Tasavvuf; bu yol, bu kapı merhamet kapısıdır. Harap olmuş kalpleri onarmak, sıkışmış, daralmış gönüllere ferahlık vermek, kalbî marazlara şifalı ilaçlar sunarak tedavi etmek, açları doyurmak, susuzları sulamak, çıplakları giydirmek kapısıdır. Bu hususa ışık tutan bir menkıbe şöyledir;

13 Şubat 2012 Pazartesi

HİÇLİĞİ KABULLENME

Tasavvufi eğitimde bir düstur daha vardır ki, o da; eneden geçme, hiçliği kabullenmedir. Bilhassa kimseyi küçük görmeme, ayıplamama. Çünkü başkalarını küçük görme ve ayıplamada kişinin kendini beğenmesi vardır ki, bu da kibrin, ucbun emaresidir.

10 Şubat 2012 Cuma

DOSTLUK

Tasavvufi eğitimde dostluk düsturu vardır;
1.Allah'la(cc) dostluk,
2.Resulullah'la(sav) dostluk,
3.Evliya ile dostluk,
4.Akraba ile dostluk,
5.İhvan ile dostluk,
6.Cahillerle dostluk.

7 Şubat 2012 Salı

RABITA

Tasavvufta rabıta konusu vardır. Bu hususta çok önemlidir, elzemdir. Başlarda da işaret edildiği gibi insanların salih ve sadıklarla olmaya çok ihtiyacı vardır. Yüce Allah(cc) ferman ediyor; ''Ey iman edenler! Allah'tan korkun, (salihlerle) sadıklarla beraber olun.''

İHSAN

Tasavvufta asıl gaye, ihsan duygusunu kazanabilmektir. İhsan duygusunu kazanan insan pür edep olur, her an Allah'ı(cc) görüyormuş gibi ve Allah'ın(cc) kendisini gördüğünü, O'nun(cc) müşahedesi, murakabesi altında olduğunu idrak etmesi ve bu duygunun hislerinde, idrakinde, gönül aleminde kuvvet bulması nispetinde masiyetten uzak ve edep üzere olur.

4 Şubat 2012 Cumartesi

GECE İBADETİ

Tasavvufta kalp eğitiminde diğer bir konu şudur; tasavvuf gece ibadetlerine çok önem verir, âdeta şart koşar. Çünkü birçok âyet-i kerime geceden, gecenin faziletinden, kutsiyetinden bahseder ve gece ibâdet edenleri övgü ile yâd eder.