28 Ağustos 2011 Pazar

TEVEKKÜL İLE İLGİLİ BEYANLAR

            Tevekkül; ''her işinde sadece O'na(cc) tevekkül ol ki, O'na(cc) tevekkül eden asla kaybetmez. Allah'a(cc) güven ve O'na(cc) itimat içerisinde bulun ve senin hakkındaki hükmüne, kazasına da sabret. Zira O'ndan(cc) beklediğin şeyleri ancak yine O'nun(cc) ihsanı ile elde edebilirsin'', sözleriyle ifade edilir. Hz.Ömer Efendimiz(ra) de ''Eğer kazaya rıza gösterebilirsen, o bütünüyle hayırdır. Buna gücün yetmezse dişini sık, sabret'', demiştir.

26 Ağustos 2011 Cuma

ÖFKE, GAZAB

                        Öfke ve gazab, nefsin en tehlikeli vasıflarındandır. Kalpte başlar; insanın kalinde, yani kelamında, dilinde ve davranışlarında kendini gösterir. Tehlikesi çok büyüktür. Başlıca tehlikeleri Mahmud Sami Ramazanoğlu(ks) Hazretlerinin 'Musahebe' adlı eserinde şöyle beyan olunur; gazapta dört büyük afet vardır;

23 Ağustos 2011 Salı

RABITA

            Rabıta bir bağdır ve üç yönlü olduğu söylenmiştir; 
            1.İnsanın evlad-ı iyali ve yakınlarına duyduğu sevgi bağı,
            2.Dünyevi şeylere duyulan sevgi bağı,
          3.Mukaddes ve ulvi rabıta ise, salih kullara salahından dolayı duyulan sevgi bağıdır ki, rabıtanın bu derecesi makbul olan tasavvufi rabıtadır. Bu rabıta üç kısımdır;
            

14 Ağustos 2011 Pazar

EDEB

            Akıllılık, usluluk, hal, tavır ve davranış güzelliği veya insanlara iyi muamelede bulunma manalarına gelen edeb; tasavvufçularca, manevi yönüyle edeb-i şeriat, edeb-i hizmet, edeb-i hak ünvanları altında, yanlışlıklardan korunma ve yanlışa sürükleyen sebep ve saikleri bilip, tedbir almaktan ibaret sayılmıştır.

BEDEL ÖDEMEK

            Bedeli ödenmeyen birşeye sahiplik iddia etmek, abesle iştigaldir. Cenab-ı Hakk'ın bizlere lütfettiği en büyük nimet, imandır. Bu nimetin bedelini Allah(cc)'a ödememiz, hamd ve şükrünü hakkıyla eda etmeye gayret göstermemiz gerekmektedir. Zira her bir nimet kendine has bir bedel ister.