23 Temmuz 2011 Cumartesi

İMTİHAN

            ''Sakın Allah'ın peygamberlere yaptığı vaatten cayacağını zannetme! Allah elbette galiptir, intikam sahibidir.'' İbrahim Suresi(47)

21 Temmuz 2011 Perşembe

BEN RABBİME GİDİYORUM!

            İbrahim(as); ''Ben Rabbime gidiyorum!'' derken nasıl bir ruh halindeydi bilemiyoruz. Fakat anladığımız kadarıyla tam bir teslimiyetle teslim olmuş,sebepleri dahi aradan kaldırmış, ateşe atılırken meleklerin yardım teklifini reddederek ''Rabbimle arama girmeyin. O durumu görüyor. Yakarsa kusurumdan, kurtarırsa lütfundan.'' diyerek ''Ben Rabbime gidiyorum'' demesi ve her hususta bu görüşte oluşunu izhar etmesi insanlığa ne güzel bir örnektir.

19 Temmuz 2011 Salı

EHL-İ TAKVA OLMAK

            Takva, lugatte nefse zarar verebilecek herşeyden ciddi bir şekilde korunmak ve sakınmak anlamlarına gelir. Şer-i örfte ise kişinin taatte bulunması ve bu surette ahirette kendisine zarar ve elem verecek şeylerden kaçınması diye tanımlanır.

SEBEPLER ÜSTÜ BİR TALEP

            Dua, sebepler üstü bir talebin Cenab-ı Hakk'a arzı ve Hakk'ın gizli-açık herşeye nigahban bulunduğuna inancın da ilanıdır. Bu itibarla biz sebepler dairesinde esbaba riayet etmekle beraber, ellerimizi O(cc)'na açar, içimizi O(cc)'na döker, naçar kaldığımız yerde ''çare'' der inleriz ve dertlerimizin dermanını da yine O(cc)'ndan bekleriz.

ALLAH(CC)'IN HOŞNUTLUĞUNU KAZANMANIN YOLLARI

            Cenab-ı Hakk'ın rızasını vesile kıldığı hususların başında, O(cc)'nun emirleri dairesinde hareket etmek ve yasakladığı şeylerden uzak olmak gelmektedir. 

18 Temmuz 2011 Pazartesi

RIZA-İ İLAHİ

            Bir insan için rızadan daha üstün bir paye ve Allah(cc)'ın hoşnutluğunu kazanmak kadar büyük bir bahtiyarlık yoktur. Cenab-ı Hak ötelerde mümin kulların nail olacağı nimetleri nazara verirken, ''Hepsinden alası ise, Hakk'ın kendilerinden razı olmasıdır,'' Tevbe Suresi(72) diye buyurmaktadır.

13 Temmuz 2011 Çarşamba

HUKUK-U ZEVC VE ZEVCEYE RİAYET

            İslam dini, ahlaki temeller üzerine kurulmuş bir dindir. Onun için evlilik hususlarını son derece kuvvetli ahlaki kaideler üzerine koymuş, ahlaki ve ruhi ilerlemeye bağlamıştır. Erkeğin kadın üzerinde hakkı olduğu gibi, kadının da erkek üzerinde hakkı vardır. 

HUKUK-U KOMŞUYA RİAYET

            Bu dünyada her insan, bir başkasının yardımına muhtaçtır. İnsanlık ve medeniyet; işbirliği, yardımlaşma ve karşılıklı hizmeti zaruri kılmıştır. Aç olanla  yiyeceğini paylaşmak,  diğerinin üzerine vazifedir. Bunların başında da komşu gelir, denebilir. İnsanların en yakınlarında olan komşuların, ihtiyaç duyulduğu anlarda ilk yetişenler olduğu malumdur. 

11 Temmuz 2011 Pazartesi

HUKUK-U AKRABAYA RİAYET

            İslam dini akraba hukukuna da çok ciddi önem vermiştir. Efendimiz(sav) sıla-i rahim ve akrabalık haklarının ehemmiyetini beyan etmiştir.   

HUKUK-U EVLADA RİAYET

            Ana ve babanın evlat üzerinde bitmez tükenmez hakları olduğu gibi, evladın da ana-baba üzerinde hakları vardır. İslam, buna çok önem vermiş, evlat hakkının suistimal edilmesine meydan vermemiştir. Dinimiz küçüklerin de büyükler karşısında hakları olacağını göz önüne almıştır. 

1 Temmuz 2011 Cuma

HUKUK-U ANA-BABAYA RİAYET

            Ana-baba hakkının en büyük haklardan olduğu Kur'an-ı Kerim'de bildirilmiştir. Cenab-ı Hakk'tan sonra insanın en yakın derecedeki kimsesi, anne ve babası denmiştir. Allah(cc)'a itaatin yanı başında ana-babaya itaat emredilmiştir.